coronavirus

Concentració davant del CAP de Sant Cugat per no deixar naufragar la sanitat pública

L'acció ha estat convocada per la secció local d'Amnistia Internacional i ha rebut el suport de la Plataforma de Pensionistes i Marea Blanca

per Cristina Gómez / Sergi Baixas , Sant Cugat del Vallès, 25 de febrer de 2021 a les 13:37 |
L'acte de protesta ha aplegat al voltant d'una cinquantena de persones al Parc de Can Vernet | Cristina Gómez
Nova acció per defensar la sanitat pública a Sant Cugat. Aquest dijous al migdia, prop d'una cinquantena de persones s'han concentrat al costat del Centre d'Atenció Primària (CAP) del carrer de La Mina en una acció convocada per la secció local d'Amnistia Internacional i que ha rebut el suport de la Plataforma de Pensionistes i Marea Blanca. Com que actualment, per motius pandèmics, està prohibit fer concentracions ni cap mena d'actuacions a menys de 200 metres dels centres sanitaris, els organitzadors han reubicat l'acció al Parc de Can Vernet. 

L'objectiu és lluitar i millorar el sistema sanitari públic, revertint totes les retallades que ha patit el sector durant els darrers anys, tant en material com en personal. El lema de l'acte ha estat "defensem la sanitat pública del desbordament. No podem deixar als seus professionals carregar amb el timó per evitar la deriva. Cuidem a qui ens cuida!". 


L’acte ha coincidit amb la publicació de l’Informe d’Amnistia Internacional que posa de manifest una "doble pandèmia": la Covid-19 i la gestió sanitària. L’activista i portaveu d'Amnistia Internacional de Sant Cugat i Cerdanyola, Andrea Sánchez, ha manifestat que "del 2008 al 2018 el PIB espanyol ha pujat un 8,6% mentre que el pressupost en Sanitat ha baixat un 11% i en primària un 13%" remarcant que la solució passa per dotar de més pressupost al sector.
 

"Quan l’atenció primària ha baixat s’han hagut d’atendre moltes situacions a casa i això ha suposat una sobrecàrrega per a les dones, que representen el 75% de les persones cuidadores", ha esbitzat Sánchez recordant que l'OMS marca que el 25% del pressupost de Sanitat hauria de ser destinat a l'atenció primària. 

Un 90% dels sanitaris han patit situacions d’estrès o angoixa

 
L’informe d’Amnistia Internacional s’ha fet amb les dades de Catalunya, Madrid i Castella La Manxa. Es plantegen dues línies d’actuació: el reforçament del personal sanitari que està sobrecarregat i garantir l’accés a la salut, sobretot pels col·lectius vulnerables.  Durant l'acte també s'ha posat el focus en l’abandonament de diversos aspectes com la salut mental.

Els manifestants interpel·len al Congrés dels Diputats, als polítics i a la gent que té possibilitats per canviar les dinàmiques d’inversió en sanitat pública i, malgrat que encara no han rebut cap tipus de resposta, esperen notar canvis amb els pressupostos de l’any que ve. 

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Participació