​«El Consell de Joves ens permet donar veu a un col·lectiu que no tenim representació a la societat»

L'Helena, l'Artur i el Joan són tres dels membres que formen part del Consell de Joves 13/16 de Sant Cugat

Membres del Consell de Joves de Sant Cugat.
Membres del Consell de Joves de Sant Cugat. | Roger Navarro
05 de març del 2021
Incidir en algunes decisions i intentar dur a terme actuacions que millorin la vida dels joves. Aquestes són dues de les inquietuds que l'Helena Serraviñals (15 anys), l'Artur Vidal (14 anys) i el Joan Gimeno (14 anys) tenen. Els tres formen part delConsell de Joves (CJ) 13/16 de Sant Cugat, un òrgan municipal consultiu i de participació que té per objectiu implicar el jovent a la ciutat.

La iniciativa va posar-se en marxa el curs 2013/14 i enguany ja és el vuitè curs. Cada dos anys canvien els seus membres i està obert a totes les escoles i instituts de Sant Cugat que vulguin participar-hi. En una conversa amb NacióSantCugat, els joves entre segon i tercer d'ESO expliquen què representa per ells formar part del Consell, amb què treballen i quines inquietuds tenen.

- Com i quan arribeu a formar part del Consell de Joves?

- Helena: Estava a segon d'ESO i la meva professora em va proposar ser membre del Consell, i li vaig dir que sí que em feia molta il·lusió. L'any passat vam poder fer unes reunions presencials, però amb el coronavirus es van acabar. Aquest és el meu segon any i fins ara tot ho hem fet telemàtic.
- Artur: Jo vaig arribar-hi perquè fent un curs de primers auxilis vaig conèixer una noia del meu institut que en formava part em va dir que necessitaven algú. Vaig preguntar-li de què es tractava, em va agradar i m'hi vaig apuntar.
- Joan: Jo vinc del Consell d'Infants de Sant Cugat on vaig està durant cinquè i sisè de primària. Allà vaig saber que hi havia també el Consell de Joves i m'hi vaig apuntar i ja és el meu segon any al Consell de Joves.

- Per què creieu que és important l'existència d'un Consell de Joves?

- J: El sector dels infants i dels joves no tenim dret a vot fins als 18 anys, però també som persones. Som ciutadans igual que la resta de població i tenim dret a decidir coses. Els òrgans de participació infantil ens permeten donar veu a aquest col·lectiu que no està representat de cap altra manera a la societat i decidir petites coses que ens afecten. Hi ha hagut grans canvis proposats per nosaltres.

- Com ara quins?

- H: Per exemple, el Holi de la Festa Major es va triar gràcies al consell, l'any 2017. O aquest any es va decidir que vingués un artista al Teatre-Auditori de Sant Cugat. En aquests casos ho hem canalitzat a través d'enquestes i va ser molt dinàmic perquè tothom tenia moltes ganes. Finalment va ser el Miki Núñez l'artista que vam decidir que venia. En el Consell també es va parlar d'una cosa que finalment no s'ha materialitzat per la pandèmia, però que era ensenyar als joves a llegir les factures o com funcionen els lloguers, que són coses bàsiques del futur i que no s'ensenyen a l'institut.

"M'agradaria que els joves participin i que tinguin interès i valentia per intentar que hi hagi canvis en la societat"

- Quina és la vostra funció dins del Consell?

- A: L'Helena i jo som vicepresidents i el Joan és el representant del CJ13/16 al Consell Nacional de la Infància i l'Adolescència (CNIAC). Al CJ hi ha dos representant de cada institut que s'ha volgut apuntar. Tots els representants recollim propostes dels alumnes i també dels temes que estiguem tractant per després posar-ho en comú a les reunions amb la resta de membres. Les reunions del CJ ara són telemàtiques i allò que es decideix, som els encarregats de fer-ho arribar a la nostra escola.

- Amb quines propostes que esteu treballant?

- H: Hem fet una enquesta per saber com està afectant la pandèmia als joves. Allà es pregunta quines són les seves necessitats i on caldria que l'ajuntament posés diners per fer activitats que no es pot fer per la pandèmia. La idea és saber què és el més important pels joves, en aquest moment.
- A: Un altre dels projectes que ens agradaria tirar endavant és treballar la salut mental, i sobretot ara després de la pandèmia.

- Personalment, com us ha afectat la pandèmia, què respondríeu a l'enquesta?

- J: Diria que m'ha afectat socialment perquè no he pogut veure en persona els meus avis durant sis o set mesos, ja que són italians i s'han quedat allà confinats. Per la família això és molt difícil. A la vegada m'ha anat bé per desconnectar. Fins i tot alguna vegada he anat sol al parc i m'ha anat genial. Tot té la seva part positiva. Pel que fa al CJ, la pandèmia ens ha fet espavilar més.
- H: Socialment m'ha restringit moltíssim, m'ha afectat molt les restriccions d'oci. Tot i que al principi em va anar bé també per desconnectar i estar més centrada en mi mateixa, ara es comença a notar que és molt més difícil fer plans o no podem fer sortides a l'esplai. Quan no ho tens és quan ho trobes a faltar. I pel que fa al CJ, penso el mateix: hem tornat amb força perquè ens cal repensar les activitats.
- A: A mi socialment m'ha afectat en tot perquè tinc molts amics i sempre acostumava a quedar amb uns i altres i ara tot és més difícil. A més a més la meva àvia està a una residència i té visites restringides. La podem veure poc.
 

Actualment 11 escoles de Sant Cugat participen al Consell de Joves. Foto: Roger Navarro


- Coincidiu en el fet que us ha anat bé per desconnectar. Considereu que els joves esteu massa enganxats als mòbils?

- A: Jo estava bastant connectat i és veritat que amb la pandèmia encara ens hem connectat molt més. Per una banda és positiu perquè podem comunicar-nos tot i les restriccions, però alhora penses "cap on anirem si tot el dia estem amb el mòbil!".
- H: Jo penso al revés. Estava bastant atabalada i connectada i quan es va parar tot de cop vaig desconnectar moltíssim i vaig aprofitar el temps per aprendre a tocar la guitarra i l'ukulele. Vaig deixar el mòbil a part.
- J: Jo durant la pandèmia em vaig tancar moltes tardes a l'habitació i vaig començar i vaig aprendre a programar amb codi. Sóc un freaky dels ordinadors. Em vaig enganxar a la tecnologia gràcies al meu pare que és "la Viquipèdia en persona". Ha fet molts campionats de robòtica.

- Heu comentat que no teniu dret a decidir, però us sentiu representats els joves a Sant Cugat?

- J: És cert que amb el confinament la gent s'ha acostumat a estar a casa i no es demanen tantes coses com abans, que hi havia molta demanda de cultura. Igualment encara hi ha certs defectes i necessitem arribar a més joves perquè per exemple els joves de centres que no participen en el CJ no estan representats.
- A: En aquest sentit, estem treballant una proposta de no només tenir representants en instituts en entitats esportives, escoles de música, etc. perquè els joves que viuen i fan vida a la ciutat, però estudien fora, no estan representats.

"Participant en òrgans de representació em sento que sóc una petita peça d'un puzle enorme, i em sento útil"

- A Sant Cugat hi ha el Consell d'Infants i el de Joves, creieu que estan prou ben connectats?

- H: El Consell de Joves és de 13 a 16 anys i el curs 2017-18 es va debatre i reflexionar sobre què fer després, ja que els joves de 16 a 18 anys no estan inclosos. Es va parlar potser de fer un consell més gran, però hi ha moltíssima diferència entre un jove de 18 anys i un de 13, però és cert que no queden representats.
- A: Una persona que acaba de començar l'ESO i una que l'ha acabat, no tenen res a veure.
- J: Hi ha una gran diferència d'interessos.

- Trobeu a faltar activitats per la vostra franja d'edat a Sant Cugat?

- J: L'etapa dels 13 als 16 és quan tu canvies i tots els gustos canvien i crec que és molt difícil fer alguna cosa adequada per aquestes edats. I és difícil que agradi a tothom.
- H: Per exemple el Holi és una activitat que cal remarcar perquè va ser un encert.

- Joan, en el teu cas, ets el representant del Consell de Joves al Consell Nacional de la Infància i l'Adolescència. Què vol dir exactament?

- J: A part de participar activament en el CJ, m'encarrego de traslladar les propostes del Consell Nacional de la Infància al de Joves de Sant Cugat. Una vegada ho debatem, el feedback que rebo el passo de nou al Consell Nacional. La meva feina és de connexió, ja que en el Consell Nacional es fan tràmits bastant importants. Jo estic a la comissió de comunicació externa i porto el blog.

Fa unes setmanes vau fer vídeo per Instagram, una de les xarxes socials que més fan servir els joves. Quin paper juguen les xarxes socials en la vostra tasca?

- H: Sí que ho veu molta gent, però si es distribueix bé. El vídeo es fa cada any, però aquesta vegada estava acompanyant una enquesta que vam fer i va arribar a més gent.
- A: La gent ens ha reconegut perquè sortim en el vídeo i gràcies a això han conegut el Consell i li hem donat més força.
- J: No tothom té un mitjà digital o no té mòbil. També hi ha molts joves totalment desinteressats del Consell.
 

Els Joves fan traslladen les propostes de les seves escoles al Consell. Foto: Roger Navarro


- De quina manera afronteu aquest desinterès?

- A: Quan vaig entrar en el Consell vaig dir als meus amics de dins i fora de l'escola que si tenien alguna necessitat o neguit que m'ho diguessis i alguns s'ho prenien de broma. És important que fem difusió de la nostra tasca per aconseguir que més gent li interessi.
- H: És important la manera com expliquem allò que fem quan enviem mails o enquestes, per exemple. La majoria de joves que no saben què és el Consell tampoc saben que nosaltres els estem representant i que gràcies a la nostra tasca podem fer algunes activitats.
- J: La manera de publicitar-ho és important. El vídeo és breu, concís, etc. Hem de trobar les eines per arribar al màxim de persones.

- En el futur, voleu seguir formant part d'òrgans participatius de Sant Cugat? De quina manera us agradaria incidir en la societat?

- A: Si no et poses en política és difícil tenir repercussió. Però alhora amb els anys et desgasta molt. Per tant, a mi m'agradaria tenir veu però no directament en un partit polític.
- H: Si hi hagués la possibilitat de continuar amb un consell de Joves més endavant, potser sí que m'agradaria perquè aquest ja és el meu segon any del Consell. L'altra opció seria implicar-nos en algun dels consells sectorials. Però ara mateix no ho sé.
- J: Participant en aquests òrgans de representació em sento que sóc una petita peça d'un puzle enorme, i em sento útil. De més gran m'agradaria provar la política, ara l'estic començant a tastar i m'agrada intentar canviar les coses. He perdut la por a preguntar o contactar amb direcció o amb institucions.

"Estem treballant una proposta perquè els joves que viuen i fan vida a la ciutat, però estudien fora, també estiguin representats"

- Quina valoració feu del Consell i què diríeu als que s'estan pensant de participar-hi?

- A: Jo he entrat aquest any i és difícil, però estic content d'haver-hi entrat. Però sí que és veritat que només entrar he pogut parlar amb l'alcaldessa i traslladar-li la proposta que vam pensar amb els amics a classe. I això és bastant satisfactori.
- H: Cal tenir compromís perquè si hi ets has d'implicar-te, contribuir, dir la teva. També calen ganes.
- J: M'agradaria animar a la gent que participi i que tingui interès i valentia per intentar que hi hagi canvis en la societat.

El Consell de Joves 13/16 està presidit per l’alcaldessa, Mireia Ingla, i integrat en el curs 2020-2021 per 21 estudiants d'ESO d’11 centres de secundària de la ciutat: Institut Arnau Cadell, Institut Joaquima Pla Farreras, Institut Leonardo da Vinci, Institut Angeleta Ferrer,  Pureza de María,Viaró, La Farga,  Avenç, Creanova, Thau i Àgora. També en formen part els regidors dels àmbits de Joventut i d’Educació, com a sotspresidents. Durant els vuit cursos que s'ha fet propostes sobre el canvi climàtic, la programació cultural de la ciutat, sobre alternatives d'oci nocturn, la prevenció contra l'assetjament sexual, el consum de drogues, etc.