Les pantalles acústiques de l'AP-7 i l'amenaça d'incendis forestals, protagonistes del ple de Valldoreix

La Junta de Veïns també ha mostrat el seu suport al raper Pablo Hasél i a les escoles d'art de la ciutat

Imatge del ple telemàtic del mes de febrer de l'EMD de Valldoreix
Imatge del ple telemàtic del mes de febrer de l'EMD de Valldoreix | YT
18 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:21h
El Ple ordinari del mes de febrer de Valldoreix ha donat el tret de sortida amb la lectura d'un manifest de la Federació Catalana de l'Esplai i el Fundesplai on es reivindica l'"essencialitat i seguretat" del lleure, un sector durament colpejat per la pandèmia. 

En el text, s'insta a què les activitats de lleure d'esplais, colònies, casals, extraescolars, excursions, són activitats "segures" esgrimint els diversos estudis de transmissió i desenvolupament de la Covid-19 en infants. S'apunta que les restriccions preses "vulneren el dret a l'educació dels infants, en aquests espais tant necessaris a nivell emocional, relacional, de contacte amb la natura i d'aprenentatges globalitzadors". El manifest apel·la a prendre les mesures necessàries per revertir l'actual situació sanitària, però no a costa de mesures restrictives contra el lleure.  

Suport a Pablo Hasél

A través d'una moció d'urgència, l'EMD ha traslladat el seu suport al raper Pablo Hasél després del seu empresonament aquest passat dilluns. El text, al qual s'han sumat ERC, CUP i Junts, mostra el compromís de Valldoreix amb la llibertat d'opinió i d'expressió i en defensa dels drets fonamentals de la ciutadania. 

"El sistema judicial espanyol ha perdut tota legitimitat", ha subrallat el vocal republicà Lluc Cahís. "Ens trobem davant d'una causa general per tal de defensar a tot cost el règim del 78", ha insistit. En la mateixa línia s'ha pronunciat el vocal cupaire Ferran Margineda que ha qualificat la detenció d'"empresonament polític", reflexionant sobre el dret que "es pugui dir el què es vulgui malgrat no agradi". 

Per altra banda, la vocal Sussana Casta ha defensat que Espanya és una "democràcia plena" i que el cantant lleidatà ha estat condemnat per una acumulació de delictes i antecedents. La socialista també ha carregat contra els aldarulls que l'empresonament ha provocat. Uns fets que també ha denunciat la vocal de Cs, Ana Cano, que ha insistit en que l'"odi i la violència no tenen empara dintre de la llibertat d'expressió".

La Vila recull el reclam dels Bombers

Valldoreix demana més bombers i més inversió davant l'amenaça d'un incendi de 6a generació a l'entorn natural del Parc de Collserola. La Junta de Veïns ha aprovat per unanimitat sol·licitar a la Generalitat un augment d'efectius al Parc de Bombers de Sant Cugat-Rubí-Castellbisbal per adequar-la a les recomanacions de la Unió Europea i fer les inversions necessàries per renovar i modernitzar el material actual, tal com ha reclamat en diverses ocasions el propi cos.  

A més, l'EMD també demanarà a l'Ajuntament de Sant Cugat que sigui partícip de les despeses derivades per efectuar els treballs a les franges de seguretat limítrofs en la propietat del Montmany i revisar els perímetres o i franges de protecció prioritària per estar previnguts davant el creixent risc d'un gran foc en el context actual de canvi climàtic, registrant-se cada estiu temperatures més elevades. 

La lluita contra el soroll de l'AP-7

L'EMD insisteix a la Conselleria de Territori, al Ministeri de Foment i a la concessionària Abertis que instal·lin les pantalles acústiques a l'AP-7 pel seu pas per la Vila donant resposta a la reivindicació històrica de la plataforma veïnal Stop Soroll Valldoreix. En la mateixa línia, també reclamen que s'avanci en la projecció i aprovació d'un pla de tractament sonoreductor del paviment als trams que confronten l'autopista amb nuclis urbans per reduir la contaminació acústica amb asfalt reductor de soroll.

Per altra banda, també s'ha aprovat demanar al govern de la Generalitat que faci efectiva al velocitat variable controlada i augmenti la freqüència de trens a les línies de FGC i Rodalies per descongestionar el trànsit rodat i reduir les emissions. A l'AMB també l'interpel·laran perquè impulsi una nova xarxa de busos interurbans que donin una major cobertura a la comarca i connecti amb comarques veïnes. Una moció que ha estat aprovada per la CUP-PC, ERC -MES, PSC-CP i Junts; però amb el vot en contra de la regidora de Cs perquè apunta que l'EMD no té competències sobre els temes plantejats fent que la moció sigui més una "carta als Reis Mags". Una decisió que el cupaire ha criticat per no presentar cap altra solució a la problemàtica. 

Al costat de les escoles d'art

Els cinc partits polítics amb representació al ple de Valldoreix han mostrat el seu suport exprés a les escoles d'art de Sant Cugat que s'han vist obligades a tancar per les restriccions de la pandèmia. Tots ells han donat suport a la moció on es reclama la seva reobertura de manera "immediata", tal com es va aprovar també aquest dilluns al consistori santcugatenc.

L'EMD dona el seu suport al col·lectiu d’entitats, empreses i agents d’ensenyaments artístics d'art, música, dansa i teatre de la ciutat davant les mesures restrictives que impedeixen la seva activitat i promou la seva reobertura urgent. La moció insta les administracions competents a adoptar mesures compensatòries reals i proporcionades a les mesures restrictives de tancament cap a aquest sector i buscar solucions per una obertura segura dels seus espais, tot adoptant protocols i mesures de seguretat.

Xoc frontal contra els jocs d'apostes

L'EMD, arran d'una moció presentada conjuntament per ERC, CUP, PSC i Junts, prendrà mesures per evitar l'addicció als jocs d'apostes en línia i es prohibirà expressament la seva publicitat a Valldoreix. La Junta de Veïns també demana a la Generalitat que prohibeixi les terminals d'apostes esportives en salons de joc, bingos, casinos i locals de restauració i a augmentar els impostos per les cases d'apostes i el joc en línia. En contra, impulsaran campanyes de sensibilització, conscienciació i formació per prevenir problemes d'adiccions i ludopatia. La moció només ha rebut el vot en contra de la vocal de Ciutadans. 

Nova àrea verda

A més a més, durant la sessió plenària s'ha avançat que Valldoreix comptarà amb una nova zona d'àrea verda d'aparcament a l'entorn de la plaça de Can Cadena. En aquest espai, que tindrà un cost anual de 40 euros, serà d'accés prioritari per als veïns de la vila.