Pas endavant per dotar de vida la Masia de Can Canyameres

L'associació veïnal de Volpelleres fa temps que alerta del perillós estat de l'immoble i l'amenaça creixent que s'acabi esfondrant

El Pla funcional de la masia es decidirà a través d’un procés participatiu
El Pla funcional de la masia es decidirà a través d’un procés participatiu | Ajuntament de Sant Cugat
17 de febrer del 2021
Actualitzat el 20 d'abril a les 12:51h
L'abandonada masia de Can Canyameres entreveu un nou horitzó. La demanda històrica del barri de Volpelleres per convertir la finca en un Centre Cultural pel veïnat i dotar-la de vida ha estat recollida finalment pel nou govern de Sant Cugat i, durant els propers dies, es convocarà un procés participatiu obert a la ciutadania per elaborar el pla funcional del futur equipament. 

El nou document -que serà treballat juntament amb el veïnat, entitats, associacions de famílies i el propi consistori- establirà els usos i les activitats que s'hi faran perquè esdevingui un equipament social i cultural pel barri. 

Segons ha explicat el regidor de Participació, Marco Simarro, l'objectiu de les dues pròximes sessions, calendaritzades pels propers dies 4 i 17 de març, serà recollir el major nombre d'opinions i propostes per analitzar les necessitats que hi ha al barri i quina resposta se'n pot donar des de la Masia.  

Per la seva banda, el regidor i president del Consell de Barri de Volpelleres, Francesc Carol, ha apuntat que ara és primordial fer actuacions d'urgència per evitar que la finca s'esfondri i fer tasques d'apuntalament. "Haurem d'avaluar quin és l'import total de les obres de rehabilitació a partir d'un estudi intern del grau de degradació de l'immoble que es farà al llarg d'aquest mateix any", ha comentat. En aquest sentit, caldrà construir una teulada nova per impedir que els factors climatològics continuïn malmetent l'interior de l'edifici. Actualment la masia té tots els accessos tapiats per perillositat.
 

L'entrada a la Masia de Can Canyameres, tancada Foto: Sergi Baixas


Malgrat l'inici del pla funcional, els regidors no han volgut avançar ni posar dates als propers passos. "No volem posar terminis però des de l'Ajuntament ens comprometem a escurçar-los el màxim possible i accelerar els tràmits administratius", han assegurat.

L'import del projecte i de la futura restauració encara no se sap a l'espera de l'informe tècnic però s'estaria parlant de milions d'euros. Una vegada es conegui la partida pressupostària que s'haurà de destinar per rehabilitar l'espai, apunten que estaran oberts a buscar tota mena de subvencions. Cal recordar que Can Canyameres apareix a l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i podria acollir-se a ajudes de la Generalitat. 

"Satisfets que es comenci a caminar"

Des de l'Associació de veïns de Volpelleres, el seu president, Alberto Valcarce, celebra la posada en marxa del pla funcional i el primer pas per donar resposta a una reivindicació històrica. "Estem satisfets que es comenci a caminar i esperem que això acabi al més aviat possible amb un centre d'equipaments que pugui dinamitzar el barri i fomentar l'aparició de noves entitats", ha relatat. 

Pel que fa als equipaments dels quals es vol dotar la Masia, l'associació ja va presentar un document on s'hi visualitzava des d'aules de música, de tallers, gastronòmiques, espais per acollir exposicions, conferències, cinema i concerts; fins a àrees exteriors per fer activitats i promoure espais socials-relacionals entre la ciutadania.