​Expertesa i proximitat, el SEM incorpora una nova unitat als equips d’ambulàncies

Un tècnic i un metge donen suport d’una forma transversal d’un servei que s’estén per l’àrea metropolitana

El tècnic i el metge que integren el ECO-1
El tècnic i el metge que integren el ECO-1 | Albert Hernàndez
20 de febrer del 2021
Una de les icones del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) són les ambulàncies, però mentre circulen per assistir alguna incidència, darrere hi ha un engranatge de coordinació que implica a moltes parts, pràcticament invisibles per al ciutadà i que salven vides. Per tal de millorar aquest servei, ara s’ha implementat amb els Equips de Coordinació Clínica i Operativa (ECO), format per un tècnic i un metge, amb llarga experiència i capacitat resolutiva.
 
Una iniciativa que, des del passat mes d’octubre, s’ha estès a la regió sanitària Metropolitana Nord (conegut com a ECO-1) i Sud (batejat com a ECO-2). Fran Tebar, sotscap de la Metro Nord, detalla la “transversalitat” i “autonomia” de l’equip que té com a funcions “prefixades” atendre incidents “de gran impacte” com poden ser accidents múltiples amb víctimes, aturades cardiorespiratòries i ferides d’arma blanca, entre d’altres. “L’expertesa de l’equip pot ajudar també si hi ha algun pacient crític”, assegura.  
 

Lluís i Claudi preparant el material per intervenir Foto: Albert Hernàndez


Un valor que sumat al material “permet salvar vides”, garanteix el responsable, perquè poden fer ecografies in situ, compten també amb material electromedicina d'última generació, entre d’altres utensilis.  
 
A més, dins aquest ventall de prestacions, també poden dur a terme “una assistència operativa”, fent gestions amb Mossos d’Esquadra, policies locals i Bombers, així com amb l’hospital per “alliberar” els professionals que intervinguin en algun cas. A la vegada, continua l’explicació Tebar, “poden ser termòmetre del territori per conèixer la situació real”. A més, també fan una tasca “d'aportar informació d’alguna cosa que s’ha fet malament” per corregir-ho en el futur. “És una ajuda i un aprenentatge” per al propi SEM, valora Tebar.
 

El Vehicle d'Intervenció Ràpida (VIR) del SEM Foto: Albert Hernàndez


“Els ulls de la central”

Dos torns, que poden fer 12 i 24 hores són els integrants del ECO-1 a l'àrea sanitària. Claudi Caballero, Tècnic d'Emergències Sanitàries (TES), i Lluís Llauger, metge i amb 14 anys d'experiència al SEM, configuren la meitat d'aquest equip. "Som els ulls de la central" al territori, sosté Llauger, "si hi ha algun problema, estem més prop. Encara que ja es fa telemedicina, hi ha serveis que requereixen presencialitat", subratlla. 

El funcionament, tal com detalla, al matí es fa una reunió amb direcció territorial, que acostuma a ser a l'Hospital Parc Taulí, i es fa una trucada al cap de guàrdia i així es fa una fotografia de la situació. "Tenim accés a diverses plataformes i ens permet veure la posició de les unitats i si tenen connectades o no les sirenes". D'aquesta manera, "sabem com està la regió". 
 

Els dos a l'interior del vehicle amb el qual treballen Foto: Albert Hernàndez


Un any en funcionament a Barcelona 

El ECO, funciona des del passat mes d'octubre, però fa un any que està en marxa a Barcelona i en aquest període s'ha tancat amb una mitjana de 384 serveis al mes, cosa que suposa una desena al dia. Tot i que els sotscap de la regió sanitària Metropolitana Nord puntualitza que "és un territori diferent" i, després de l'experiència a la capital catalana, era "convenient" que arribés l'àrea metropolitana.