Quin és el barri més independentista de Sant Cugat? I el que menys? Els vots del 14-F, carrer per carrer

Vox ha arrasat en una àrea de la ciutat amb prop d'un 20% dels vots

La jornada electoral del 14-F a Sant Cugat
La jornada electoral del 14-F a Sant Cugat | Lali Puig / Aj. Sant Cugat
16 de febrer del 2021
Actualitzat el 17 de febrer a les 10:13h

Les eleccions del 14-F han derivat en una onada socialista que ha pintat de vermell bona part del país situant-se com a primera o segona força política. Però Sant Cugat no acostuma a regir-se per la tendència que segueix la resta del territori. A continuació analitzarem les dades, districte per districte, per saber com han votat els santcugatencs en aquests darrers comicis. 

El barri on més suport han rebut els partits independentistes (Junts, ERC, CUP i PDECat) ha estat la Floresta amb el 59,52% dels vots. A més, coincideix que aquest districte és on les forces del bloc constitucionalista (PSC, Cs, PP i Vox) n'han rebut menys del conjunt del municipi amb tan sols un 25,69% del cens. 

A la Floresta la segueix de prop la vila de Valldoreix, que arreplega un 59,42% de vots independentistes del cens total i un 32,68% de vots constitucionalistes. 
 

Districtes i seccions censals de Sant Cugat Foto: Ajuntament de Sant Cugat



Per la seva banda, els districtes de Sant Cugat Nucli-Est i Nucli-Oest presenten uns percentatges similars. Un 55,19% i un 52,96% de vots sobiranistes enfront del 35,63% i 39,31% unionistes, respectivament.

Però quin és el barri on menys suport han rebut les forces independentistes? Les Planes; i no arriba ni al 50% del total de vots emesos. En concret, en aquest barri ubicat enmig de la muntanya de Collserola, només un 45,49% dels ciutadans han votat a forces independentistes mentre que els constitucionalistes en recullen el 38,42%.

Malgrat tot, el constitucionalisme troba el seu feu en un altre barri més enllà de Les Planes; Mira-sol. Aquí, un 40,67% dels mirasolencs han optat pel bloc unionista; el percentatge més elevat de tot Sant Cugat. No obstant això, l'independentisme també té una forta presència superant més de la meitat dels vots amb un 52,45%. 

En quin barri ha rebut més suport cada partit polític?

Junts, clar guanyador de les eleccions a Sant Cugat, ha rebut un gran recolzament de forma força transversal arreu dels districtes de la ciutat amb més d'un 20% dels vots. Allà on ha recollit més suport és a Valldoreix amb un 27,55% dels vots, i on menys a les Planes amb un 16,74%.

ERC, segona força més votada al municipi també s'emporta un bon pessic a cada districte amb un suport del voltant del 18%. El barri on les polítiques dels republicans més han convecut és a La Floresta amb un 22,73% dels vots, enfront al districte del Nucli-Oest on n'han rebut un 14,38%.

Per la seva banda, el PSC és el partit que ha experimentat el creixement més fort a la ciutat, arribant a una mitjana superior al 17% dels vots. El barri que més fa confiança als socialistes és Les Planes amb un 26%, i allà on menys ha convençut és a Valldoreix, amb un tímid 13%. 
 

Per primera vegada la ultradreta apareix trepitjant fort a Sant Cugat com a quarta força política més votada. Amb una mitjana del 7,5% dels vots totals emesos, el barri on més ha entrat el seu discurs és a Les Planes amb un 9,87%, mentre que on ensopega és a La Floresta amb només un 4,88%. 

Per la seva banda, als antípodes ideològiques, la CUP s'emporta un 6,74% dels vots samtcugatencs. On els anticapitalistes reben més suport és a la Floresta amb un 12,58% i, allà on menys a Mira-sol amb un 4,93%. 

Els comuns també fan acte de presència a Sant Cugat i arrepleguen prop d'un 6,5% dels vots totals emesos. El districte on En Comú Podem rep més suport és a la Floresta i Les Planes amb un 13,09% i un 12,2% dels vots i allà on menys a la Mira-sol amb un 4,98%.

La desfeta de Cs ha estat històrica. En quatre anys ha passat de ser la segona força més votada a Sant Cugat a la setena arreplegant tan sols un 6,34% dels vots. El discurs dels taronges on aguanta amb més força és a Mira-sol amb un 7,92% i, on amenaça de desaparèixer és a La Floresta amb un 3,97%. 

En la mateixa línia es manté el PP, on treu els seus millors resultats al districte del Nucli-Oest amb un 7,52% dels vots mentre empata, on menys suport reben, a la Floresta i Les Planes amb un 2,15%.

Finalment cal fer una menció especial al PDECat que, malgrat quedar-se fora del Parlament de Catalunya, Sant Cugat és una de les ciutats on millors resultats han tret. El partit de la presidenciable Àngels Chacón ha aconseguit el 5,73% dels vots totals, arribant fins al 7,52% dels vots al districte Nucli-Oest on han rebut més suport. Per contra, el barri on gairebé desapareixen i no tenen representació és a Les Planes amb només un 1,5%. 

Can Trabal, l'oasi santcugatenc de Vox

Vox s'imposa en una àrea molt concreta de Sant Cugat. La ultradreta es posiciona com a segona força política a la secció 2 del districte 11, és a dir, la zona de Can Trabal, que queda darrere de l'estació de FGC de Valldoreix. Aquí, el partit d'Ignacio Garriga ha arreplegat el 19,26% dels vots, només per sota de Junts que l'arravata la primera posició amb un ajustat 22,11%. 

A més a més, aquesta secció és l'única de Sant Cugat on el bloc constitucionalista arrabassa la majoria independentista situant-se en un ample 52,5%, enfront del 42,31% que sumen les forces independentistes.