L'ADENC i SOS Bosc Volpelleres presentaran un recurs administratiu per aturar la construcció de La Mirada

Les dues plataformes ecologistes s'ofereixen per arribar a un acord i evitar anar a un contenciós que "ningú desitja"

Imatge del bosc de Volpelleres
Imatge del bosc de Volpelleres | VolpelleresViu
15 de febrer del 2021
Actualitzat el 16 de febrer a les 11:29h

Tret d'advertència. L'Associació per la defensa i Estudi de la Natura (ADENC), juntament amb el suport de la plataforma SOS Bosc de Volpelleres, han anunciat a través d'un comunicat que presentaran un recurs administratiu contra la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona perquè s'aturi el projecte de construcció de la tretzena escola pública de Sant Cugat enmig de l'entorn natural. Un dels darrers passos previs abans de plantejar-se obrir la via judicial. 

Des de l'ADENC apunten que s'avaluï l'oportunitat de denegar l'aprovació definitiva per la Comissió de Territori de Catalunya, gràcies a la documentació ambiental que presentaran en relació amb l'amenaça de la biodiversitat de l'espai. Asseguren que si administrativament no es fa el tràmit de forma completa, "s'estarà actuant en frau de llei i podrà ser susceptible d'anul·labilitat per una tramitació incorrecta de la modificació de planejament perquè s'altera clarament la funcionalitat, la superfície i la localització en el territori". 

Esgrimint l'informe desfavorable de l'Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA), insisteixen en que no s'ha fet un estudi d'alternatives possibles on ubicar l'equipament escolar i no avaluar adequadament l’"impacte substancial" en el medi natural. També han anunciat que aportaran a la Comissió el conjunt de Cartes de Clemència pel Bosc de Volpelleres, així com el suport de més de 20 personalitats rellevants en matèria ambiental i social i el recolzament de més de 20.000 signatures. 

Els dos col·lectius confinen que finalment la Comissió de Territori de Catalunya "jutgi amb seny i tingui en compte que els errors en la planificació d’un creixement urbanístic, desaforat en els darrers 20 anys a Sant Cugat del Vallès, NO justifiquen reubicar un edifici escolar sacrificant un bosc històric de ribera, únic, i la seva consolidació actual de forest mediterrània força singular i diversificada, sense valorar a fons altres alternatives". 

Els ecologistes mantenen la mà oberta a l'Ajuntament de Sant Cugat i a la Generalitat per arribar a un acord i així evitar a anar a un contenciós "que ningú desitja"; però adverteixen que exhauriran totes les vies legals per protegir el bosc.