Bargalló avisa La Farga i Viaró: «Mai pot haver-hi diners públics per segregar»

El conseller d'Educació els proposa que deixin de fer-ho per mantenir el concert econòmic

Visita als mòduls de La Mirada de Sant Cugat
Visita als mòduls de La Mirada de Sant Cugat | EducacióCat
12 de febrer del 2021

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha deixat clar que el Departament "mai intervé en la decisió d'un municipi per la ubicació d'un equipament", en relació amb la polèmica zona on està previst que es construeixi la tretzena escola pública de Sant Cugat, enmig del bosc del Bosc de Volpelleres.

En una visita aquest migdia als mòduls on estan instal·lats temporalment els alumnes de La Mirada a l'espera de l'aixecament de la nova escola, el conseller ha remarcat que la decisió de la ubicació recau únicament en mans de l'Ajuntament i que, des del Departament, només es demana que "el solar que se'ns concedeixi tingui la consideració suficient per edificar-hi". 

A preguntes dels periodistes sobre l'amenaça de presentació d'un recurs contenciós-administratiu per part d'entitats ecologistes que exigeixen la protecció de l'entorn natural del barri santcugatenc i que podria allargar el calendari de construcció a l'espera de resolucions judicials, Bargalló ha reconegut que "tenim una experiència bastant clara que la justícia no sol decantar-se a favor de l'interés públic".

Malgrat tot, el conseller també ha confirmat el manteniment del repartiment de costos i sobrecostos en el projecte, d'un 80% a càrrec de la Generalitat i la resta per part de l'Ajuntament. 

La direcció i les famílies, confiades

La directora de La Mirada, Clara Caso, assegura estar "força tranquils". Relata que la ja s'ha superat l'aprovació definitiva del planejament, que ha trigat prop de 15 mesos, i que era la part més complicada. Reconeix que estan a mercè de la presentació de recursos, però durant la trobada d'avui els han assegurat que des del consistori aniran contestant els diferents recursos que es puguin anar presentant. 

Pel que fa a l'AFA, la presidenta Elisenda Casanelles, també es mostra confiada en l'avançament del projecte. Són conscients que si s'engega la via judicial, el calendari per a la inauguració de l'escola es pot continuar allargant, però considera que la probabilitat d'èxit d'aquests recursos no és massa alta. Les famílies recalquen que són els primers que volen "salvaguardar l'espai" i que aquest projecte sigui inclusiu. Asseguren estar 100% compromesos amb el bosc perquè els infants puguin gaudir de l'entorn i créixer amb el respecte a la natura.

Combat obert contra la segregació escolar

Per altra banda, el conseller d'Educació també ha insistit en el criteri que totes aquelles escoles concertades que segreguin per motius de gènere no han de poder rebre diners públics. "Mai pot haver-hi diners públics per segregar", ha asseverat. En aplicació de la Llei d'Educació de Catalunya, i amb la nova Llei Celaá a la mà, Bargalló assegura que tenen tot el suport legal i que aniran "fins al final" i recorreran totes aquelles sentències que trobin "injustes" fins que se'ls revoqui el concert.

De cara al curs vinent, Bargalló reconeix que hi hagi famílies que puguin sentir "inseguretat jurídica" al preinscriure's en un centre que s'anunciï amb el concert, sabent que en qualsevol moment pugui emetre's una sentència que els hi tombi. Davant d'aquesta possibilitat, el conseller els recomana optar per la "solució fàcil" i puguin mantenir-lo: "que deixin de segregar".