Els comuns insten a augmentar el parc d'habitatge públic fins al 15%

Actualment, l'habitatge de protecció oficial a Catalunya és l'1,5% del total

Acte de campanya de En Comú Podem a Sant Cugat sobre polítiques d'habitatge
Acte de campanya de En Comú Podem a Sant Cugat sobre polítiques d'habitatge | Sergi Baixas
11 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:58h
En Comú Podem reclama equipar-se a la mitjana europea del parc d'habitatge públic per fer front a l'"emergència habitacional" que Catalunya arrossega des del 2010, però que s'ha agreujat darrerament per culpa de la crisi del coronavirus. En un acte de campanya a Sant Cugat, els comuns demanen augmentar el parc públic fins al 15% del total en relació amb l'1,5% actual. Per aconseguir-ho aposten també per destinar un 0,6% del PIB en construcció d'habitatge públic, tal com fa la mitjana europea, en comparació al 0,1% català.

"La Generalitat ha desistit de construir habitatge públic", ha retret la candidata número 6 per a les llistes de Barcelona, Sussanna Segovia. "Aquesta situació s'ha de revertir. Cal destinar més recursos, aixecar més habitatge de protecció oficial de lloguer i evitar-ne la venda", ha apuntat. "L'Incasòl ha de deixar aquell ens que finança projectes absolutament desproporcionats com el Barcelona World i dediqui tots els solars que té per augmentar el parc públic", ha assenyalat Segovia. 

Lamenta que, fins ara, la majoria d'avanços en aquest camp han estat iniciatives liderades pel moviment de l'habitatge i, exigeix, que a partir d'ara sigui la pròpia Generalitat qui es converteixi en "el primer gran promotor de construcció d'habitatge de protecció oficial de Catalunya". La candidata morada aposta per treballar coordinadament amb els ajuntaments per "no deixar-los sols" davant d'aquesta tasca. 

Per altra banda, Segovia també ha instat a recuperar la llei de barris. Una llei que planteja intervencions integrals als barris de les principals zones urbanes i rurals per impulsar la seva recuperació i rehabilitació des d'una perspectiva d'habitatge però també d'"eficiència energètica, d'urbanisme i enfortiment sociocomunitari".

Una proposta que, en clau local, donaria resposta a la lluita de l'infrahabitatge en barris com La Floresta, Les Planes o Monestir-Sant Francesc. Calculen que aquestes línies d'acció tindrien un cost aproximat de 1.500 milions pels propers cinc anys que es podria finançar amb recursos propis o europeus en partides de transició econòmica. 

Finalment també han exigit que es compleixi la llei de regulació del lloguer, aprovada el passat mes de setembre, davant dels "flagrants incompliments" de la normativa. "Cal posar recursos per gestionar totes aquestes denúncies, fer les inspeccions que siguin necessàries i aplicar les sancions pertinents". 

El consultori de la Floresta ha estat l'escenari escollit per la candidatura d'En Comú Podem per dur a terme el seu acte de campanya per a les eleccions del 14-F. Un espai triat a dit perquè es tracta d'un dels centres sanitaris públics que més ha patit les mancances tant de serveis com de recursos a causa de les retallades dels últims 10 anys i de la inversió "insuficient" que rau en mans de la gestió privada de MútuaTerrassa. 

Els comuns han denunciat la greu situació que està vivint el sistema de salut públic al conjunt del país i que la pandèmia només ha fet aflorar. Davant d'aquesta realitat, des d'En Comú Podem aposten per una "transició" progressiva que avanci cap a una sanitat 100% pública i vetlli perquè tots els treballadors tinguin les mateixes condicions laborals; mentre alhora s'elabora un pla de rescat per recuperar tots aquells professionals "que han marxat". 

El candidat número 17 a la llista de Barcelona i metge d'atenció primària, Miquel Farrés, ha reclamat més transparència en la gestió dels recursos destinats a la sanitat i més accessibilitat per a la ciutadania. "Apostem per un canvi valent en el sistema sanitari, que és molt necessari, perquè puguis accedir al teu metge o infermer de proximitat en un termini màxim de 48-72 hores". "Pensem que la població està en sintonia amb aquesta reivindicació", ha asseverat. 

Els d'Albiach, recolzen les propostes de les plataformes locals per la defensa d'una sanitat pública, digna i de qualitat com Marea Blanca i la Taula de Participació de Control i Seguiment dels Serveis Públics. També han retret que PSC i ERC promoguin ara aquest tipus de canvis quan des que van arribar al govern municipal no han fet cap passa en aquesta direcció. 

Hospital públic a Sant Cugat

Pel que fa a la proposta d'ERC de construcció d'un nou hospital públic a cavall de Sant Cugat i Rubí, l'advocada santcugatenca Aina Balada, ha recordat que "Sant Cugat ja va tenir l'oportunitat que l'Hospital General de Catalunya -ubicat a Mira-sol- fos públic quan estava carregat de deutes i es va rescatar a canvi de res". "S'ha salvat la sanitat privada en detriment de la pública", ha lamentat. 

Els comuns reconeixen que la ciutadania d'aquests dos municipis "es mereix" un hospital públic de proximitat però avisen que "caldrà veure primer quina gestió tindria aquest centre i el seu model de finançament". "Serà públic o una extensió del model de MútuaTerrassa?", reflexionen mentre exigeixen "rigor" en les propostes i posar fi a les "promeses electoralistes" d'equipaments.