El CLxR de Sant Cugat demana obrir un expedient a un policia local per un incident en un acte independentista

Els fets van succeir durant el transcurs de la segona concentració en homenatge als presos polítics i exiliats, prohibides per la Junta Electoral en període de campanya

La concentració prohibida davant les portes de l'Ajuntament
La concentració prohibida davant les portes de l'Ajuntament | Consell Local per la República
NacióSantCugat
11 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:17h
El Consell Local per la República (CLxR) ha presentat un escrit a l'Ajuntament de Sant Cugat per demanar l'obertura d'un expedient informatiu per avaluar si la conducta d'un agent de la Policia Local mereix la seva reprovació després d'uns incidents ocorreguts durant la segona concentració d'un centenar de persones en homenatge als presos polítics i exiliats catalans, que han estat prohibides per la Junta Electoral en el transcurs de la campanya pel 14-F. Des del consistori, a petició d'aquest mitjà, informen que no faran declaracions sobre el tema. 

Els fets van tenir lloc aquest passat dilluns 8 de febrer després de l'acció-protesta de desobediència convocada pel CxLR, ANC, Òmnium, CDR i ADIC a les portes de l'Ajuntament. En un comunicat publicat a les xarxes socials, expliquen que els manifestants, en acabar, van dirigir-se pacíficament, en silenci i mantenint les distàncies de seguretat cap a la plaça U d'Octubre. Va ser aleshores quan uns agents de la Policia Local van barrar-los el pas abans d'arribar al carrer Santiago Rusiñol "provocant imprudentment un taponament" mentre exigien el nom dels responsables d'aquest acte "ideat a Waterloo". 

Des del Consell Local denuncien que aquest tap va comportar un risc per a la salut de les persones i va contravenir la missió de la Policia Local que és vetllar per la seguretat de la gent. En aquest escenari, relaten que una dona diabètica de 61 anys, va avançar pel lateral per cridar a una amiga i sortir de l'aglomeració. Minuts més tard, un agent local, "amb actitud prepotent" li va exigir a la senyora identificar-se a la qual cosa s'hi va negar "perquè no li va donar cap raonament". 

Més endavant, al finalitzar l'acte a la plaça U d'Octubre amb el cant de l'Himne dels Segadors, un total de cinc agents municipals van apropar-se de nou a la dona insistint en la seva identificació. A més, assenyalen que un d'ells es va "burlar" d'ella pels símbols de color groc que vestia. 

El comunicat explica que l'agent del principi va tocar el braç de la senyora "mostrant una actitud masclista i contravenint la mínima precaució sanitària". En aquell moment, la senyora es va començar a trobar malament, pujant-li el nivell de sucre i, diuen, havent-hi risc que derivés en un coma diabètic". Quan va intentar agafar el mòbil per a trucar al seu marit, l'agent li ho va impedir. 

Els organitzadors critiquen l'actuació de l'agent amb una "predisposició absent de neutralitat i objectivitat" que defensava identificar a la dona per ser l'organitzadora d'aquesta manifestació. "Una mala excusa", diuen, "sense proves ni fonament, per intentar evitar amagar la falta d'ètica i professionalitat de l'agent", asseveren. Davant d'aquests fets, han decidit presentar al consistori la demanda d'obertura d'un expedient per avaluar la seva conducta.