Sant Cugat atorgarà el títol de fill predilecte a Arcadi Oliveres

Fa uns dies la família va posar en marxa un mur virtual per acomiadar-se del santcugatenc, que pateix una greu malaltia

Arcadi Oliveres
Arcadi Oliveres | Adrià Costa
Redacció
10 de febrer del 2021
Actualitzat el 15 de febrer a les 17:43h
El ple municipal del mes de febrer de Sant Cugat ha iniciat els tràmits per iniciar l'atorgament el títol de fill predilecte de la Ciutat a Arcadi Oliveres, economista, activista social i expresident de Justícia i Pau. Aprovat en una declaració de la junta de portaveus, el santcugatenc rebrà aquest reconeixement després de fer-se públic que pateix una greu malaltia. De fet, fa pocs dies la família va posar en marxa una pàgina web per fer arribar missatges a l'Arcadi Oliveres. Un referent de la cultura de la pau i un expert en economia alternativa, el santcugatenc va fer la seva tesi doctoral sobre la indústria d'armament a l'estat espanyol, un dels seus àmbits de recerca crítica. 

​Nascut l’any 1945 a Barcelona, Arcadi Oliveras i Boadella és economista i ha exercit la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Amb aquest nomenament, l’Ajuntament vol reconèixer la trajectòria d’Arcadi Oliveras a favor de la pau i del desarmament així com les nombroses iniciatives per impulsar els drets humans i la justícia social.​ El seu nom està estretament vinculat a campanyes de solidaritat, des de la que reclama destinar el  0,7% dels pressupostos en ajudes al desenvolupament o a la lluita contra el comerç d'armes. Va ser, junt amb la religiosa Teresa Forcades, un dels impulsors de Procés Constituent. 

Durant la dictadura franquista va formar part del Sindicat Democràtic d'Estudiants de Barcelona i de l'Assemblea de Catalunya. Va participar en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Cristi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona. Sempre ha defensat els drets de les persones més vulnerables, per exemple fent de mediador a la tancada d’emigrants a diverses esglésies de Barcelona el 2001.

És una persona que ha participat activament a la vida pública a través d’innombrables xerrades, jornades, conferències i programes de ràdio i televisió, tant a nivell local, com de país i mundial. Ha escrit diversos llibres i articles tant de caire divulgatiu com especialitzat. El seu darrer volum “Paraules d’Arcadi. Què hem après del mon i com podem actuar” acaba de ser publicat per Angle Editorial. També ha rebut nombrosos premis i reconeixements com el Premi ICIP Constructors de Pau 2017.

Arcadi Oliveras viu a Sant Cugat i hi ha desenvolupat moltes iniciatives. La seva vinculació amb la ciutat s’inicia amb la fundació de la Universitat Internacional de la Pau l’any 1984 conjuntament amb Frederic Roda Pérez, de l'Institut Victor Seix de Polemologia, i d'Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau. Actualment n’és el president. Aquesta Universitat té l'objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, la reflexió i l'intercanvi d'opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau. Aquesta institució ha esdevingut un referent de la Cultura de Pau. 

A més, mitjançant el projecte “Teixint Xarxes” s’ha adreçat cada curs a centenars de joves dels instituts santcugatencs per tal de despertar consciències i fer reflexionar sobre la injustícia i la vulneració dels drets humans i les causes que les provoquen.