Així es votarà el 14-F a Sant Cugat: canvis al mapa electoral amb més col·legis que mai

S'efectuaran controls de temperatura abans d'entrar al recinte

Votació en un col·legi electoral.
Votació en un col·legi electoral. | Adrià Costa
09 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:48h
Sant Cugat està preparada perquè la ciutadania pugui votar amb seguretat a les eleccions al Parlament del 14 de febrer. Així ho ha assegurat el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Pere Soler, insistint en una bona organització per vetllar per la salut de les persones davant del repte d'unes eleccions excepcionals. 

En aquest context, l'Ajuntament ha engegat un ampli dispositiu per garantir el funcionament "correcte i segur" dels comicis que comptarà amb un equip de més de 250 persones entre logística (Brigada Municipal), el suport informàtic, la informació al ciutadà; el suport tècnic i la seguretat als col·legis (Policia Local, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil). A més s'han contractat a cinquanta persones per informar la ciutadania i regular els accessos per evitar cues als centres de votacions. 

Soler ha assegurat que "no hem estalviat absolutament cap esforç per garantir la seguretat d'aquests comicis. Sabem que són un repte davant la situació excepcional de Covid-19 que vivim, però ho tenim tot a punt per assegurar que es desenvolupin amb total normalitat". 

Protocol anti-Covid

Hi haurà distància de seguretat (tant en les meses com entre els votants), gels hidroalcohòlics, ventilació (no es posarà calefacció), cabines sense cortines, i entrades i sortides separades -sempre que l'espai ho permeti-. Tots els centres de votació comptaran amb senyalització interior i exterior al terra amb marques de direcció i distàncies. 

A l'entrada, es prendrà la temperatura a cada votant. En cas de donar dècimes, s'instarà a la persona que marxi i torni a venir de 19 h a 20 h, hora reservada pels votants positius de Covid o confinats per contactes estrets. En cada col·legi electoral hi haurà un "representant Covid", que serà l'autoritat encarregada de decidir què fer en cada cas particular, supervisar l'espai, la ventilació i la disposició de l'espai. 

Per la resta de casos, l'horari de votació serà l'habitual, de 9 a 20 h, tot i que la Generalitat recomana complir unes franges horàries: de 9 a 12 h, les persones de risc; de 19 h a 20 h, les persones positives o confinats per contactes estrets; i de 12 a 19 h, la resta de la ciutadania. 

De les 19 a les 20 hores l’Ajuntament facilitarà EPIs a tots els membres de les meses electorals i als representants de l’administració que hi haurà a cada col·legi. A les 20 hores, una vegada tancat el col·legi electoral, es desinfectarà tot l’espai i posteriorment començarà l’escrutini dels vots. Com és habitual, una vegada hagi finalitzat tot el procés la Brigada Municipal recollirà i netejarà tots els col·legis electorals perquè l’endemà puguin funcionar amb total normalitat (escoles, pavellons, centres culturals...). 

Tres nous col·legis electorals

L'Ajuntament ha habilitat tres nous col·legis electorals per evitar aglomeracions: el PAV3, el Museu del Còmic i la seu de l'EMD de Valldoreix. Dues meses del Centre d'art Maristany, passen al PAV3; una mesa del Club Muntanyenc passa a l'Aula del Museu del Còmic; i dues meses del Casal Cultural de Valldoreix passen a l'EMD de Valldoreix. 

Els canvis afectaran un total de 3.400 electors: 700 passaran a votar al Museu del Còmic, 1.200 al PAV3 i 1.500 a l'EMD de Valldoreix. Amb aquesta ampliació a Sant Cugat hi haurà 37 col·legis electorals, la xifra més alta de la història al municipi. 

Constitució de meses electorals

En aquests moments la Junta Electoral de zona ha acceptat 170 renúncies a ser membre d’una mesa electoral de Sant Cugat. Suposen un 21% dels 801 membres escollits a través del sorteig dut a terme al gener. Cal recordar que al municipi hi ha 89 meses i que a cada mesa hi ha un president i dos vocals (cada membre té assignat dos suplents i, per tant, a cada mesa se li assignen un total de 9 persones). Tot i això, l’Ajuntament ha ampliat el nombre de suplents per assegurar que no hi hagi cap dificultat per constituir-les. En total aquests dies s’han assignat com a suplents 35 persones més que inicialment havien quedat en reserva en el sorteig efectuat al gener (en aquest sorteig sempre s’escullen més persones de les estrictament necessàries).

Cens a Sant Cugat

Finalment, cal recordar que un total de 63.270 electors i electores tindran dret a vot a Sant Cugat. Tot i ser pràcticament definitiva, aquesta xifra encara podria canviar una vegada s’incorporin les reclamacions que s’hagin pogut efectuar.

El cens es va tancar en data 1 de novembre. Suposa un augment d’un 2’1% respecte les darreres eleccions generals, celebrades el 10 de novembre del 2019. Llavors van tenir dret a vot 61.934 ciutadans i ciutadanes.