Junts es compromet a culminar el 2022 l'arribada de la fibra òptica a tots els pobles de Catalunya

Borràs assegura que destinarà més pressupost al desplegament i assegura que per avançar nacionalment cal tenir un "país digital en forma de República"

Laura Borràs i els candidats territorials de Junts
Laura Borràs i els candidats territorials de Junts | Junts per Catalunya
08 de febrer del 2021
Tarroja de Segarra ha acollit aquest dilluns al matí un acte de Junts sobre les polítiques digitals. "Per avançar nacionalment hem de tenir un país digital en forma de República. Per nosaltres és una manera ferma d'avançar cap al futur", ha assenyalat la candidata Laura Borràs, que ha anunciat el compromís de fer "encara més" des de la conselleria de Polítiques Digitals i accelerar al 2022 el desplegament de la xarxa pública de fibra òptica. "Així donarem alta capacitat a totes les zones d'activació econòmica de Catalunya", ha remarcat Borràs, que ha indicat que aquesta estratègia ha de servir per "revertir" el despoblament de les zones rurals del país.

"No hi pot haver cohesió social sense cohesió territorial", ha remarcat la dirigent independentista, que ha ironitzat amb el fet que des de l'espai on s'hagi fet l'acte no hi hagi cobertura mòbil. "Com hauria estat un confinament sense connexió a Internet?", s'ha preguntat la candidata, que ha indicat que el teletreball ha estat "fonamental" per fer feina i al mateix temps preservar la salut de les persones en plena pandèmia. "Aquest és el model que necessitem. Hem de ser útils al ciutadà", ha apuntat Borràs, que ha defensat que "tot estigui a distància d'un clic".

L'exconsellera de Cultura ha assenyalat que l'accés a les dades no és un "subministrament més", sinó la base d'una societat amb "igualtat d'oportunitats". "Internet és un servei essencial, i el Govern garantirà el lliure accés per a tothom", ha remarcat Borràs. El compromís de Junts és ampliar d'un mega a 100 megues la connexió mínima, i també "eradicar la pobresa digital". "Cada poble i cada ciutat importa. No podrem trobar solucions globals sense solucions locals", ha ressaltat. La fibra òptica, ha dit, és la culminació del projecte d'Enric Prat de la Riba a la Mancomunitat.

Digitalització i economia

Gemma Geis, candidata per Girona, ha defensat la posada en marxa d'un "turisme intel·ligent" a través del big data. Pel que fa al comerç, ha remarcat la necessitat de digitalitzar els negocis de proximitat, i també que el model tradicional posi cada vegada més els peus a l'estratègia online. A l'explicació s'hi ha sumat Albert Batet, cap de cartell per Tarragona, s'ha compromès a fer costat als empresaris que vulguin reinvertir els seus beneficis en municipis del territori català. "La gent que vulgui invertir en les nostres comarques, de la Terra Alta a l'Empordà, han de tenir incentius. I per això facilitarem que es puguin invertir els beneficis en aquestes empreses", ha apuntat.

Ramon Tremosa, conseller d'Empresa i Coneixement i candidat per Lleida, ha carregat contra el govern espanyol pel fet que el Pont de Suert encara no hagi pogut rebre la fibra òptica. "La revolució digital ja la tenim aquí. Hi ha empreses líders que des de l'alta muntanya estan creant riquesa, captant talent i retenint-lo", ha apuntat Tremosa, que ha assenyalat que a Solsona hi ha una empresa especialitzada en grues giratòries que serveixen per netejar gratacels arreu del món. "Tot això es dissenya des de Solsona gràcies a la fibra òptica", ha ressaltat el conseller d'Empresa.

"Som els únics que hem posat damunt la taula que les polítiques digitals siguin una prioritat pressupostària", ha assegurat Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals. "Si Junts està al Govern, ampliarem el servei bàsic d'accés a Internet d'un mega a 100 megues", s'ha compromès Puigneró, que ha indicat que la llei estatal només es queda amb la xifra mínima. Aquesta modificació també requereix de la presentació -i posterior acceptació- d'esmenes per modificar la velocitat d'accés al Congrés dels Diputats.