Cs reitera el seu compromís amb La Mirada i sospita de motivacions polítiques al darrere de l'informe desfavorable

L'aturada en sec de la construcció del nou centre educatiu per un informe desfavorable aixeca preocupació entre els taronjes

Imatge del ple extraordinari d'aquest divendres 4 de desembre
Imatge del ple extraordinari d'aquest divendres 4 de desembre | Aj. Sant Cugat
01 de febrer del 2021
Actualitzat el 19 de desembre del 2023 a la 13:50h

Ciutadans reitera el seu compromís amb l'escola de La Mirada davant del nou entrebanc en el projecte de construcció. L'Oficina Tècnica d'Avaluació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va emetre la setmana passada un informe desfavorable sobre l'última modificació puntual del plantejament que afecta l'àmbit del bosc de Volpelleres i que atura el projecte en sec

La regidora Munia Fernández-Jordan ha expressat la seva "màxima preocupació" davant d'aquesta notícia que amenaça en endarrerir encara més l'aixecament del nou centre educatiu públic de la ciutat. En una roda de premsa, la taronja ha reiterat el compromís del partit perquè l'escola tiri endavant i es construeixi "al més aviat possible", ja que es tracta d'un projecte "immensament important" per al barri i les famílies afectades. "Podríem estar parlant que una generació sencera d'alumnes es vegi obligada a estudiar en barracons", ha exclamat.

Fernández-Jordán recorda que el projecte va començar a les mans "convergents" i que, després de problemes urbanístics en el planejament inicial, van passar "la patata calenta" al tripartit. Un pla d'"errada monumental" en paraules de l'alcaldessa Mireia Ingla, que va ser impulsat per l'exregidor d'Urbanisme i actual conseller de Territori, Damià Calvet, de qui dependrà el vistiplau final.

"Sembla que hi ha certa motivació política al darrere i s'estan posant pedres pel camí", ha deixat entreveure la taronja. "No és la primera vegada que s'han utilitzat aquest tipus d'informes per motius polítics al llarg de la història de Sant Cugat", ha apuntat. Una especulació que també va assenyalar la tinència d'alcaldia de Presidència Pere Soler a través de les xarxes socials: "Ja està bé! Algú està paralitzant i posant pals a les rodes".

Pel que fa als motius ecològics de l'informe desfavorable de l'OT, Cs considera que cal prioritzar la necessitat imperativa de l'escola. "Hi ha moltes zones boscoses a Sant Cugat", afirmen valorant positivament la ubicació plantejada pel centre de La Mirada que es troba en contacte de la naturalesa.

Nou entrebanc en el projecte de la nova escola La Mirada de Sant Cugat. L'Oficina Tècnica d'Avaluació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha emès un informe desfavorable sobre l'última modificació puntual del plantejament que afecta l'àmbit del bosc de Volpelleres per construir el nou centre educatiu públic de la ciutat. L'Ajuntament havia aprovat el passat desembre, en ple extraordinari, el planejament provisional per iniciar els tràmits necessaris "el més aviat possible" i avançar en la construcció de la futura escola ubicada a Volpelleres. No obstant això, ara queda tot aturat. 

En un document al qual ha tingut accés NacióSantCugat, l'Oficina Territorial (OT) relata que el passat mes d'octubre va enviar un informe a l'Ajuntament de Sant Cugat on instava a l'equip de govern a estudiar alternatives d'emplaçament fora de l'àmbit del bosc per "evitar l'afectació associada d'aquest àmbit natural i potenciar la seva permeabilitat ecològica"; i que en tot cas, justifiqués perquè no podria ubicar-se el centre en una altra zona. 

En la resposta del consistori, entregada el mes de desembre, s'indica que l'escola ha d'anar en aquest àmbit per la "inadequació de la resta d'equipaments existents"; sense justificar aquesta informació, diu l'OT. A més a més, assegura que la documentació aportada per l'administració local es presenta com a "única i no correspon estudiar les diferents alternatives d'emplaçament atès que no existeixen", sense aportar cap estudi que ho justifiqui.

La Generalitat recorda que la Llei d'urbanisme estableix "l'obligatorietat de conjuminar les necessitats de creixement amb la preservació dels recursos naturals i dels valors paisatgístics". Per això, en aquest cas caldria, diuen, elaborar un estudi d'alternatives on es prioritzin aquells espais amb baix valor ambiental, deixant fora aquells àmbits amb més interès ecològic, com el bosc de Volpelleres. 

Davant d'aquest fet i constatant que "no s'ha aportat un estudi d'alternatives on es valorin les diferents ubicacions possibles", l'informe conclou, tenint en compte l'impacte associat a la proposta en l'entorn natural, "s'emet informe desfavorable sobre la Modificació puntual del plantejament vigent a l'àmbit del parc equipat del bosc de Volpelleres". 

Una modificació insuficient

L'aprovació puntual del planejament vigent del mes de desembre venia amb un canvi. L'Ajuntament va modificar una part del pla per desplaçar la peça d'equipaments 19 metres al nord per salvar un grup de roures que hi havia sota la parcel·la. Malgrat que l'OT reconeix que aquest desplaçament suposa una menor pèrdua d'espècies arbòries, no s'entra a valorar l'impacte associat a la construcció de l'escola a la funcionalitat ecològica del bosc.

Aleshores, la tinència d'alcaldia d'Urbanisme, Francesc Duch, va remarcar que es tractava d'una pineda jove de 20 anys d'història i defensava que l'impacte al terreny seria mínim, ja que l'àrea que ocuparia l'escola representa un 5,6% del total del parc (6.500 metres quadrats). Tot i això, va assegurar el compromís del govern de revertir la resta de terrenys qualificats d'equipaments a l'interior del bosc sent aquesta, l'última intervenció en aquest entorn natural. En el mateix sentit, Duch va recordar que també s'impulsarien "mesures compensatòries" pel projecte com la replantació d'arbres talats. 

Victòria del "sentit comú"

L'ADENC i la Plataforma SOS Salvem el Bosc de Volpelleres han celebrat que la Generalitat "estigui en el camí del sentit comú". Davant d'aquesta notícia, expliquen que ara l'Ajuntament de Sant Cugat haurà de retirar el projecte i iniciar una nova tramitació o valorar una nova ubicació. "No es pot avantposar un risc hipotètic d'explosió d'un ferrocarril nocturn de mercaderies especials a sacrificar i col·locar una escola en el bell mig d'un bosc històric consolidat i de protecció màxima", sentencien.

Ingla demana no avançar conclusions

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha explicat aquesta nit en el programa Línia Directa de Televisió Sant Cugat que "la situació respecte a l'escola La Mirada és exactament la mateixa que hi havia ahir" i demana no avançar conclusions. "No ens ha arribat cap notificació oficial de cap informe. No tenim constància que la Generalitat hagi aturat res i, per tant, en cas que s'hagués aturat alguna cosa, crec que seríem els primers a saber-ho". 

Ingla ha explicat que aquest informe de l'OT és un document de caràcter intern de la Comissió d'Urbanisme depenent de la Conselleria de Territori que és l'encarregada de notificar l'aprovació definitiva del projecte. No obstant això, la republicana reconeix que es tracta d'un "element necessari" per tirar endavant la modificació del planejament. 

Davant d'aquesta notícia, l'Ajuntament s'ha posat directament en contacte amb la Conselleria de Territori, liderada per Damià Calvet, per agendar una reunió i valorar com afecta aquest informe al planejament actual. La Comissió d'Urbanisme s'havia de reunir aquest mateix divendres, però a la llum d'aquest informe s'ha posposat per estudiar a fons la qüestió. "Això sí que és una mala notícia, perquè aquest ajornament endarrerirà la construcció de l'escola", ha relatat Ingla mentre enviava un missatge de tranquil·litat a les famílies afectades. 

NacióSantCugat s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament de Sant Cugat per conèixer el seu posicionament i resta a l'espera de resposta.

Hi haurà ampliació.
 

Informe sobre la Modificació puntual del planejament vigent a l’àmbit del parc equipat del Bosc de Volpelle... by naciodigital on Scribd