transport públic

El Síndic de Greuges de Catalunya també demana reformar el tribut metropolità

Ha rebut 319 queixes de veïns de la segona corona queixant-se de les prestacions de transport públic

per NacióSabadell, 25 de gener de 2021 a les 10:00 |
Estació de Cerdanyola | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha demanat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que reformi el tribut metropolità, el faci més progressiu i just i l'adeqüi a les prestacions reals del transport públic dels 18 municipis de la segona corona, incorporats el 2019. Aquest mateix any el tribut es va ampliar a 36 municipis al·legant que tots els ciutadans de la metròpoli tenien el mateix dret a la mobilitat i, per tant, també les mateixes obligacions. Una visió que Ribó comparteix amb el Síndic de Sant Cugat, Ramon Palacio.



Ara, molts dels nous contribuents han denunciat deficiències en el transport públic i diferents nivells de prestació entre els municipis de la primera i la segona corona. El 2020 el Síndic ha rebut 319 queixes ciutadanes i d'agrupacions veïnals de la segona corona per disconformitat amb el tribut.

L’any 2019, l’AMB va ampliar el pagament als contribuents de 18 municipis més, els anomenats de la segona corona, que eren Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, la Palma de Cervelló, el Papiol, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, al·legant que tots els ciutadans de la metròpoli tenen el mateix dret a la mobilitat i, per tant, també han de tenir les mateixes obligacions.



No obstant l’anterior, les queixes rebudes han denunciat deficiències en el transport públic i un nivell de prestació als municipis de la segona corona que en cap cas és equiparable al de la primera. El Síndic ha recordat que la ciutadania té dret a una fiscalitat justa i, per això, ha exigit una reforma del tribut i del sistema de finançament metropolità que garanteixi aquest dret.



En aquesta línia, ha demanat a l'AMB que es revisi, reformi o millori el sistema de finançament metropolità perquè sigui més just, igualitari, equitatiu, eficient i suficient; que s'incorporin criteris de capacitat econòmica en el tribut metropolità per protegir les economies més desfavorides, fer tributar la riquesa i dotar-lo de més progressivitat i capacitat redistributiva; que s'ampliïn les bases o els subjectes obligats que també són beneficiaris dels serveis que presta l'AMB, en compliment dels principis de solidaritat i generalitat i que es corregeixin les diferències de tributació entre municipis derivades de l'any d'entrada en valor de la ponència cadastral, per garantir la igualtat, l’equitat i la justícia tributàries.

Així com, que es recalculi l'impost i es retorni el que s’ha pagat en excés, quan escaigui; que es revisin els beneficis fiscals per protegir les situacions més vulnerables; que s'apliquin els títols de tarifació social als municipis de la segona corona metropolitana, en condicions d’igualtat amb els municipis de la primera corona; que es garanteixi la informació, la transparència i la participació ciutadana, dialogant amb la ciutadania; i que es concretin i es calendaritzin les millores en infraestructures i serveis per pal·liar deficiències i desequilibris entre municipis i assolir els objectius de qualitat en transport públic, mobilitat sostenible, accessibilitat universal i protecció dels col·lectius més vulnerables.

 

Participació