GUIA Tot el que has de saber sobre la normativa dels patinets elèctrics a Sant Cugat

L'ordenança municipal de mobilitat encara està en redacció, per adaptar-se a la nova normativa de la DGT

Un patinet elèctric al centre de Sant Cugat.
Un patinet elèctric al centre de Sant Cugat. | Adrià Costa
Martí Palau
20 de gener del 2021
Els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), entre els que hi figuren els patinets elèctrics, són cada vegada més habituals als carrers de Sant Cugat. És per això que cal tenir clares les normes de circulació que han de complir aquest tipus de vehicles. En les pròximes setmanes l'Ajuntament de Sant Cugat acabarà de redactar la nova ordenança municipal de mobilitat, que s'està adaptant a la nova normativa de la DGT.

- Per on poden circular els patinets? Per carrils habilitats i carrils bici o per la calçada. En cap cas poden circular per la vorera ni per zones de vianants. Tampoc poden transitar per vies interurbanes, travesseres, autopistes, autovies i túnels urbans.

- A quina velocitat màxima poden circular els patinets? A 25 km/h. De fet, són vehicles que poden assolir una velocitat màxima d'entre 6 i 25 km/h.

- Pot circular més d'una persona en un mateix patinet? No. Només pot anar-hi una persona.

- S'ha de dur algun tipus de documentació a sobre per circular amb un VMP? Cal disposar d'un certificat que acrediti que el vehicle ha estat sotmès a assaig i compleix els requisits tècnics corresponents. No és exigible tenir una autorizació per conduir un patinet elèctric, però sí que és recomanable tenir una assegurança del vehicle.

- S'ha de portar casc? No és obligatori dur casc, però és altament recomanable. També se suggereix instal·lar un timbre al patinet. Quan es fa fosc, s'ha d'utilitzar l'enllumenat i elements reflectants per facilitar la visibilitat.

- Es pot parlar amb el mòbil mentre se circula? Està prohibit utilitzar el mòbil mentre es condueix, així com portar cascos o auriculars connectats a un reproductor. 

- La Policia pot sotmetre a un control d'alcoholèmia a un conductor de VMP? Sí. El conductor de patinet elèctric no es pot negar a fer la prova d'alcoholèmia o drogues si l'autoritat policial així ho considera.