Una setmana més amb confinament municipal i part del comerç tancat

El Govern allarga les restriccions vigents perquè la pandèmia continua creixent però preveu que el ritme comenci a frenar-se en els pròxims dies

Una botiga d'una gran cadena tancada al centre de Barcelona
Una botiga d'una gran cadena tancada al centre de Barcelona | Helena Margarit
14 de gener del 2021
Actualitzat a les 12:48h
El confinament municipal i el tancament de part del comerç s'allargarà fins al 25 de gener, una setmana més del que inicialment estava previst. Així ho ha anunciat el Govern després de la reunió del Procicat, que amb les dades de la pandèmia a la mà considera que no es poden relaxar les mesures que en aquests moments estan en vigor per intentar reduir les interaccions i la mobilitat amb l'objectiu de frenar els contagis. En les últimes 24 hores s'han detectat 4.473 nous casos. "Encara no podem veure una frenada i necessitem set dies més", ha argumentat la consellera de Salut, Alba Vergés. 

Així doncs, s'allarga la prohibició de sortir del municipi si no és per motius laborals o una causa de força major, es manté el toc de queda a les deu de la nit i els centres comercials i les botigues que superin els 400 metres quadrats de superfície continuaran tancades. El cap de setmana obrirà només aquell comerç considerat essencial, és a dir, el d'alimentació, higiene i farmàcies. Aquesta mateixa setmana, el consell executiu va aprovar una partida de 10 milions d'euros provinents del fons de contingència per compensar amb un ajut únic de 2.500 euros els comerços afectats.  

"Hem seguit creixent a un ritme sostingut i regular", ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Per ara, ha exposat Vergés, no s'han accelerat les infeccions arran de les festes de Nadal i de Cap d'Any però que aquest creixement que no s'atura continua tenint impacte sobre la pressió hospitalària. En aquests moments, hi ha 498 persones a les UCI i la previsió és que augmenti en els pròxims dies. De fet, Argimon ha precisat que s'acumulen 23.000 positius nous en la darrera setmana i que es podria superar els 24.000 casos. 

Vergés també ha justificat que s'allarguin les mesures en el fet que no es pot descartar a hores d'ara una "acceleració" per, per exemple, l'impacte de la nova soca britànica. En tot cas, Argimon ha explicat que les dades de les quals disposen apunten a un "moderat optimisme". Si bé la previsió és que fins demà les dades empitjorin, ha argumentat que el ritme de contagis podria començar a frenar a finals d'aquesta setmana o principis de les que ve.