El 60% de la plantilla de l’Ajuntament exigeix un contracte fix davant l'«abús en la temporalitat»

Denuncien que els seus contractes s'han anat allargant de forma injustificada fins arribar, en alguns casos, als 25 anys

El Col·lectiu d'Interins i Laborals temporals en frau de llei de l'Ajuntament de Sant Cugat reclamen solucions per al 60% de la plantilla
El Col·lectiu d'Interins i Laborals temporals en frau de llei de l'Ajuntament de Sant Cugat reclamen solucions per al 60% de la plantilla | Sergi Baixas
14 de gener del 2021
Actualitzat a les 16:18h
Onada de protestes arreu de l'Estat espanyol per denunciar les administracions públiques que "abusen" de la contractació temporal. La plataforma de treballadors públics temporals en frau de llei ha organitzat aquest dijous 14 de gener al migdia un total de 40 concentracions per reclamar i lluitar contra l'"abús de temporalitat a l'administració". Entre aquestes ciutats s'hi troben: Sant Cugat, Barcelona, Lleida, Madrid, Bilbao o Sevilla.

A Sant Cugat, la concentració ha aplegat a un centenar de persones davant de les portes del consistori. Segons la Secció Sindical CATAC-IAC (Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l'Administració de Catalunya), el 59,3% dels treballadors de l'Ajuntament de Sant Cugat estan actualment en contracte temporal, afectant un total de 397 persones. Denuncien que els seus contractes en posicions estructurals que s'han anat allargant de forma injustificada fins arribar, en alguns casos, als 25 anys. 

Un contracte temporal suposa manca de seguretat (el personal pot ser acomiadat en qualsevol moment), indemnització zero (el treballador no té dret a cap indemnització en cas d'acomiadament) i discriminació laboral (no tenen els mateixos drets a l'hora de promocionar el seu lloc de treball ni dret a excedències).
 

Asseguren que el personal porta realitzant tasques estructurals durant anys sense donar l'oportunitat de consolidar la seva plaça i aconseguir un contracte fix Foto: Sergi Baixas


Per altra banda, recorden que, per llei, un contracte temporal a l'administració pública només ha de servir per cobrir necessitats puntuals i conjunturals tenint, com a màxim, una durada màxima de tres anys. La realitat però, diuen, és que a l'Ajuntament de Sant Cugat el personal realitza tasques estructurals durant anys sense donar l'oportunitat de consolidar la seva plaça i aconseguir un contracte fix. 

Biel Mas, tècnic de Protecció Civil de l'Ajuntament de Sant Cugat i un dels portaveus de la convocatòria d'avui, reivindica que es "compensi i reconegui" la trajectòria dels treballadors de l'administració que "hem demostrat sobradament la nostra experiència i valia durant una colla d'anys". Aquesta "injusta" situació de precarietat laboral, explica, està repercutint en "riscos laborals i inestabilitat" en el conjunt de la plantilla interina.

Per concretar les dades, la plataforma local apunta que l'abús de la temporalitat és encara més elevat a la plantilla de mestres i professorat dels organismes autònoms municipals, arribant al 88,8% de l’Escola d'Art i Disseny, al 56% de l’Escola de Música i Conservatori i al 86,7% de les Escoles Bressol Municipals.

Mas també explica que durant les últimes setmanes han mantingut reunions amb el govern de Sant Cugat per trobar resposta a una problemàtica històrica que afecta a desenes de treballadors del consistori vallesà. Tanmateix, el col·lectiu també ha anunciat l'impuls d'una nova candidatura sindical, IAC-CATAC, que concorrerà properament a les eleccions sindicals de l’Ajuntament.

Clam multitudinari

Per alçar-se com "una sola veu", han decidit coordinar-se per actuar en defensa del "dret a la fixesa en l'ocupació". "Som centenars de milers de persones amb noms i cognoms que treballem en favor d'uns serveis públics justos i eficients", apunten en un manifest. Però l'administració, diuen, ha incomplert la seva pròpia legislació en matèria de funció pública.

Denuncien que estan cobrint funcions permanents amb contractes temporals; s'incompleixen els terminis de contractació temporal que imposen les normes amb processos selectius en els quals no s'ofereixen totes les places vacants reals; i no es convoquen nous processos selectius en els terminis marcats per la llei, "condemnant-nos a ser eterns temporals". 

Des de la plataforma assenyalen que les administracions públiques estan incomplint l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic i el Dret de la Unió Europea, sense prendre mesures que compleixin l'objectiu de la directiva de protegir els treballadors temporals de l'abús. Davant d'aquests fets, exigeixen que se'ls faci fixes. L'"única solució viable", exclamen.

Asseguren que les administracions estan "fomentant i provocant l'acomiadament lliure i gratuït" de centenars de milers de persones enmig de la pandèmia. Remarquen que la majoria són dones, amb una mitjana d'edat de 50 anys i càrregues familiars, que tindran una "nul·la possibilitat" de reinserció laboral. 

En aquest context, que afirmen que es produeix arreu de l'estat, reivindiquen que es comprovi cas per cas cada plaça i la seva adequació en el règim de temporalitat i s'apliqui, si escau, una regularització administrativa que "mantingui a les víctimes en els seus llocs de treball, amb les mateixes causes de cessament que el personal fixe". 

Una sentència favorable

Des del col·lectiu assenyalen una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (19 de març de 2020) que ha reprovat el sector públic espanyol per l'existència d'aquest frau de llei i deixa la porta oberta a la fixesa per resoldre aquesta situació que afecta unes 800.000 persones. Per aquest motiu, demanen "transformar ja" els seus contractes temporals en contractes fixes.

La sentència també assenyala que iniciar ara processos selectius oberts (oposicions) no és la solució al problema perquè: no representaria una sanció dissuasòria per a les administracions que han generat l'abús en l'ocupació temporal ni tampoc es compensaria les víctimes de l'abús en la temporalitat. El tribunal europeu inclús obria la porta a establir indemnitzacions per evitar que aquesta situació es torni a repetir.