Sant Cugat suspèn la tradicional rua dels Tres Tombs per la pandèmia

Se substituirà per una exposició sobre la festa de Sant Antoni

Rua dels Tres Tombs a Sant Cugat.
Rua dels Tres Tombs a Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat
NacióDigital
12 de gener del 2021
Actualitzat a les 10:31h
La situació epidemiològica del coronavirus impedirà celebrar una de les tradicions hivernals de Sant Cugat. L’Ajuntament i la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat han acordat suspendre la tradicional rua dels Tres Tombs a la ciutat vallesana. No obstant això, i per mantenir viva la festivitat, s’ha organitzat una exposició amb fotografies, documents i objectes vinculats a aquesta tradició.

Les restriccions de la pandèmia de la Covid-19 han obligat a suspendre la Rua dels Tres Tombs, que cada any se celebra a Sant Cugat amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, el pròxim diumenge 17 de gener. 

L'exposició La Festa de Sant Antoni. Un segle i mig d’història a Sant Cugat que es podrà visitar del 22 de gener fins al 4 de març a la Casa de Cultura. L’exposició repassa la història d’aquesta festa, una de les més antigues i arrelades a la ciutat. A través de fotografies, documents i objectes vinculats a la Festa i a la litúrgia que l’envolta, l’exposició fa un recorregut cronològic des de la segona meitat del segle XIX fins a l’actualitat. 

Un dels objectes més singulars que s’exposaran seran les tres banderes de Sant Antoni històriques (anys 1880, 1940 i 1996) que han anat portant els diferents banderers durant la celebració. També es podran contemplar fotografies fetes a partir dels anys 20 del segle passat amb imatges vinculades a la festa i a la tradició agrícola de Sant Cugat.

Es manté l'ofici religiós 

D’altra banda, el mateix dia de Sant Antoni se celebrarà el tradicional ofici solemne a l’església del Monestir amb el següent programa d’actes organitzats per la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat.
08:30 Sortida de la Bandera cap al Monestir de Sant Cugat, des de la Plaça Barcelona
08:45 Benedicció dels panets a la Pastisseria Sàbat
09:00 Ofici Solemne al Monestir de Sant Cugat
10:00 Repartiment dels panets beneïts a la Pastisseria Sàbat

La Festa del patró dels animals de peu rodó (i dels domèstics per extensió), antigament inseparable del gremi dels traginers i dels pagesos, va lligada al passat agrícola i pagès de Sant Cugat. Actualment la festivitat de Sant Antoni és una tradició viva que amb el pas del temps ha sabut reinventar-se i que alhora ajuda a mantenir el record del passat històric de la ciutat.