Terratrèmol a MES Sant Cugat després d'aprovar-se l'aliança amb Junts el 14-F

La formació, que fins ara s'havia associat a Esquerra Republicana en diverses cites electorals, deixarà de fer-ho

Alguns dels alcaldables de MES, en una imatge d'arxiu.
Alguns dels alcaldables de MES, en una imatge d'arxiu. | ACN
Josep Maria Llauradó / Sergi Baixas
31 de desembre del 2021
Actualitzat a les 19:50h
Sisme a Moviment d'Esquerres (MES), formació que fins ara s'havia associat a Esquerra Republicana en diverses cites electorals i que aquest pròxim 14 de febrer ha decidit anar amb Junts. L'acord es va avalar ahir pel 55% de la militància i farà que el número 8 de la llista que encapçala Gemma Geis a Girona sigui per a aquesta organització.

Tal com ha avançat NacióTarragona, el regidor i fins ara cara visible de MES a Tarragona, Jordi Fortuny, ha assegurat que la decisió s'ha pres especialment per la voluntat de la direcció a Girona i també part de la de Barcelona, mentre que Lleida i Tarragona s'hi han mostrat en contra.

A causa d'això, tant el tinent d'alcalde Jordi Fortuny com la tinenta d'alcalde de Lleida Jordina Freixanet han emès un comunicat conjunt assegurant que ja no hi continuarien militant més. Consideren que Junts és un partit "majoritàriament hereu de la tradició de centre-dreta de Convergència i Unió" i que, per contra, MES es defineix "com a catalanista, europeista, municipalista, ecologista i feminista", que pretén "la construcció per confluència voluntària d'una majoria nacional, social i política d'esquerres a Catalunya". "Som socialistes i som catalanistes", conclouen, "no podem acceptar una aliança amb un moviment que es reivindica com a liberal i nacionalista català".
 

El conseller de Serveis Econòmics, Serveis Centrals i Personal, Jordi Fortuny. Foto: Jonathan Oca


En aquest sentit, consideren l'acord "antinatural". Aquesta és la primera vegada que MES se suma a Junts, després que ho hagi fet en diferents localitats amb ERC, Comuns o Guanyem. En el mateix comunicat denuncien "manca de mesures democràtiques" en el debat que va permetre avalar aquesta aliança electoral. Un 51% dels vots van permetre debatre la proposta tot i la manca d'"un debat ideològic de fons" i tot plegat ha provocat un "trencament" que no tan sols afecta a Ponent i el Camp de Tarragona.

Aquest és el cas també de Sant Cugat del Vallès, des d'on titllen el nou acord d'"inacceptable". En declaracions a NacióSantCugat, Joan Gayà, membre de la secció local de MES, assegura que la majoria del grup es donarà de baixa del partit. "No ho volem suportar això; suposaria inclús una mena de vergonya personal", confessa. 

"Ens trobem ideològicament als antípodes del liberalisme econòmic i de la corrupció que representa el món convergent", remarca contundentment Gayà. "Des de Sant Cugat ens posicionem amb el comunicat de Fortuny i Freixanet. Com a socialistes sobiranistes donem suport i ens identifiquem amb ERC", remarca lamentant l'estret resultat que ha empès a prendre aquest canvi d'aliats.

En aquest sentit, explica que durant els propers dies emetran un comunicat conjunt amb la formació liderada per l'alcaldessa Mireia Ingla i anunciar les properes passes que emprendran com a membres díscols amb la directiva nacional. Gayà ha tingut també unes paraules en record de Jaume Espina, un dels fundadors de MES Sant Cugat, que va morir ahir. 

La candidata Jordina Freixanet ha afirmat que "és temps de refer ponts, de reconstruir projectes i de fer xarxa. Resiliència i diàleg polític és el que honestament crec que cal treballar en aquesta nova època que espero iniciar en el nou mandat democràtic i fer-ho des de la principal institució del país: el Parlament. És el moment de sumar projectes municipals republicans en la governança del país".

Al seu torn, Jordi Fortuny ha manifestat que "el meu compromís és treballar per Tarragona al costat de l’alcalde Pau Ricomà i tots els companys de govern i impulsar a ERC cap els millors resultats de la història el 14-F. Encoratjo a la Jordina Freixanet, amiga i companya de batalles socialistes a treballar per Catalunya des del parlament. Teixir ponts de complicitat en l’eix Lleida-Tarragona a la Catalunya Nova". Fortuny no aclareix de moment, però, quin serà el seu futur polític i si finalment sol·licitarà la seva militància a Esquerra Republicana.
 

Jordina Freixanet, segona tinent d'alcaldia de Lleida, en l'entrevista amb NacióDigital. Foto: Àlvar Llobet