El govern de Sant Cugat aprova les ordenances fiscals del 2021 sense el suport de l'oposició

Consideren que no tenen en compte el context de crisi en el qual la ciutat està immersa

Imatge del ple extraordinari telemàtic per les ordenances fiscals
Imatge del ple extraordinari telemàtic per les ordenances fiscals | Aj. Sant Cugat
29 de desembre del 2021
Actualitzat a les 12:49h
Les ordenances fiscals pel 2021 tiren endavant gràcies a la majoria absoluta del govern tripartit de Sant Cugat. Tot i tenir l'oposició en contra, els tres partits al govern estan convençuts que les ordenances que han aprovat definitivament aquest matí en ple extraordinari, tenen clara voluntat de "reconstrucció social i reactivació econòmica" i estan basades en el Pla d'Actuació de Mandat (PAM) i el Pla municipal per lluitar contra la crisi de la Covid-19.

Les ordenances han rebut dues propostes d'al·legacions que han quedat desestimades: una des de la secció local de Cs i l'altre de l'Associació de promotors i constructors de Barcelona. Per altra banda, a proposta dels serveis de medi ambient i jurídics municipals, s'han incorporat unes rectificacions materials en l'ordenança de l'IBI i de la taxa de prestació de serveis urbanístics.

Tal com ha explicat la tinència d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, els nous comptes del tripartit per l'exercici 2021 s'han dissenyat "amb tres grans objectius estratègics". El primer basat en bonificacions socials per congelar tributs i aplicar la tarifació social a les bonificacions de l'IBI per a les famílies nombroses. El segon en bonificacions per a la promoció econòmica  en temps de situació extraordinària per permetre l'agilització de tràmits i l'aplicació de descomptes a les taxes dels comerciants (taxa ocupació de via pública, de recollida de residus i mercats municipals). Finalment, el tercer en referència a l'impuls a polítiques ambientals per la lluita contra l'emergència climàtica. 

L'oposició, en contra

Tot i això, les ordenances no han acabat de convèncer a l'oposició. Des de Cs, el regidor Sergio Blázquez ha confessat que valoren positivament les trobades amb el govern, però lamenten que no hagin tingut en compte cap de les seves al·legacions. Pels taronges, l'objectiu hauria de ser abaixar impostos a la ciutadania per "no ofegar-la" alhora que s'incentiva la reactivació. "El govern local està fallant als seus veïns", assevera Blázquez que considera que s'hauria d'utilitzar la bossa de 16 milions de tresoreria i la capacitat d'endeutar-se de l'Ajuntament. 

Des del principal partit de l'oposició, Carles Brugaroles reclama "canvis urgents" en les ordenances per fer front a la pandèmia i no aprovar models similars d'anys anteriors poc ambiciosos. El regidor de Junts per Sant Cugat apunta que a les ordenances s'observa "improvisació" i que són "insuficients". Assevera que el seu vot en contra és una "esmena a la totalitat" davant una "no planificació econòmica-financera" que no reflecteix una previsió davant la futura davallada d'ingressos del consistori. Unes ordenances que, ha afegit, "no aporten pràcticament res per ajudar a la ciutadania". "Congelar impostos en temps de pandèmia és un gran error", assevera Brugaroles. 

Soler ha contestat a l'oposició que la voluntat d'aquestes ordenances és "consolidar aspectes estructurals dels serveis que ofereix l'Ajuntament perquè no caiguin", alhora que es garanteix la recollida d'ingressos. "No toca eliminar impostos ni taxes", ha apuntat. "La ciutat està reconeixent l'esforç del govern", ha assegurat la tinència d'alcaldia. Tots dos partits fora del govern però, han estès la ma per treballar conjuntament i sumar consensos de cara al futur i sortir de la crisi socioeconòmica derivada de la Covid.