L'error i un conveni in extremis per salvar la seu: l'Esbart, insatisfet «amb les maneres» de l'Ajuntament

L'entitat local demana convenis plurianuals per garantir el seu funcionament ordinari

Una diagnosi de l'afectació de la pandèmia al món cultural de la ciutat
Una diagnosi de l'afectació de la pandèmia al món cultural de la ciutat | Ajuntament de Sant Cugat
24 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:46h
Fa uns dies, l'Esbart de Sant Cugat publicava un comunicat explicant que si el govern municipal no feia efectiu el conveni anual abans del 31 de desembre, haurien de tancar definitivament les portes del seu local. Aquest dilluns, durant la sessió plenària del mes de desembre, la tinència d'alcaldia de Cultura Esther Madrona reconeixia que hi havia hagut un "error" en la partida pressupostària de la subvenció destinada a l'Esbart i que se solucionaria immediatament. 

En declaracions a NacióSantCugat, el president de l'entitat Quim Pla admet que ja s'han iniciat els tràmits per efectuar el pagament (21.000 euros) però assegura que encara no tenen una data exacta d'un cobrament que necessiten urgentment. Pla explica que ahir mateix van rebre una proposta de conveni per part del govern, sense consensuar, que van haver de signar de totes totes per tal de no endarrerir més el pagament.

"No estem satisfets amb les maneres", explica. "Ens han presentat una proposta de conveni de forma unilateral que ens hem vist obligats a acceptar perquè estem condicionats per un cobrament", assenyala el president de l'entitat dansaire. En aquest sentit, com que consideren que caldria fer alguna modificació en el conveni el més aviat possible, insten a reunir-se amb el consistori durant les properes setmanes per ajustar-lo a les seves demandes.

Pla assegura que l'Ajuntament era coneixedor de la situació crítica a la qual s'enfrontava l'Esbart des d'abans de la pandèmia. "Hem assumit que s'ha tractat d'un error, però no se'ns ha explicat en què ha consistit aquest error ni qui és responsable", assevera.

Per evitar nous errors, des de l'entitat local apunten que un conveni que s'ha de renovar any rere any amb les mateixes característiques s'hauria de convertir en plurianual. "Cal buscar una fórmula que permeti a les entitats tenir garanties de poder fer una projecció organitzativa anual, sense dependre del risc que el conveni no acabi sent aprovat cada vegada", assenyala esperançat que aquest mètode actual canviï que ha donat sempre tants problemes.

I és que des del mes de febrer, l'Esbart no ha pogut pagar el lloguer. "Per sort la propietat ha anat acceptant la realitat i aquest cobrament ens permetrà fer net; però han estat molts mesos de molta pressió i d'acumulació de deutes"; assevera. Una situació econòmica alarmant a la qual s'ha sumat la davallada d'usuaris i ingressos arran de l'impacte derivat de la pandèmia del coronavirus.