Acaba la protesta a la UAB que bloquejava els accessos al rectorat

Els estudiants han mantingut converses amb l'equip rector i esperen que estudiïn les seves demandes

La protesta a l'entrada del Rectorat
La protesta a l'entrada del Rectorat | ACN
NacióSabadell
23 de desembre del 2020
Els membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han anunciat, aquest dimarts a la nit, que aixecaven el bloqueig de l'edifici del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Una decisió presa després de manifestar una entesa amb l'equip rector per analitzar al gener en una reunió les demandes que el col·lectiu els ha plantejat i que han dut a una ocupació que va començar dilluns.

Entre les mesures plantejades hi destaca la petició de garanties perquè l'alumnat pugui seguir el curs acadèmic amb una igualtat independentment de les seves condicions personals en temps de pandèmia, on s'ha eliminat el gruix de classes presencials.

Segons han detallat fonts del SEPC, les converses mantingudes han permès prendre la decisió de desbloquejar els accessos, amb la previsió de celebrar un Consell de Govern amb caràcter extraordinari el dia 11 de gener per posar sobre la taula les demandes que han plantejat els estudiants. Entre elles hi destaquen les que afecten el curs acadèmic actual i al seu seguiment, entorpit per les directrius de Salut derivades de la pandèmia.

En aquest paquet de mesures s'ha reclamat flexibilitzar l'avaluació i canviar els criteris per optar a l'examen final o a la seva recuperació. "També hi figura eliminar l'assistència a classe com a percentatge de la nota", ha afegit Cristina Cambó, portaveu del SPEC.

De la mateixa manera, una de les peticions dels estudiants passa per treballar a llarg termini perquè el material de les assignatures sigui accessible i gratuït per a tothom. En aquest sentit, també han plantejat poder disposar d'espais per estudiar i amb connexió a Internet per poder fer les classes en línia.

Per tot plegat, els alumnes han optat per aixecar el bloqueig de l'edifici, a l'espera de la reunió que se celebrarà amb la represa de les classes, al gener.

Estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han bloquejat aquest dilluns les entrades al rectorat per exigir "el retorn a les aules", perquè des de la docència "no mostren senyals d’afluixar", tot i el context de crisi provocat per la Covid-19. Una protesta que persegueix "una educació de qualitat".  
  En un carta adreçada al nou rector, Javier Lafuente, ha assenyalat que "el model híbrid" de la universitat, en què tota la docència va passar a ser virtual, excepte els exàmens, està provocant que gent es quedi enrere per l'afectació de la pandèmia. Ha carregat contra la "nul·la flexibilització de cara a les avaluacions finals" i que els controls seran presencials, malgrat haver realitzat més de la meitat el semestre en línia, cosa que ha subratllat es deu "a la descoordinació de la docència i les activitats a avaluar".

Així mateix, ha indicat que "no s'ha tingut en compte la clara pèrdua de qualitat educativa que suposa" i per això s'ha insistit la tornada a les aules, així com flexibilitzar els terminis de lliurament, un avís de mínim dues setmanes prèvies abans de convocar una prova, la gratuïtat i disposició de tot el contingut de les matèries, garantir espais segurs a la universitat per estudiar, eliminar l'assistència a classe com a percentatge de la nota i treure els criteris per poder presentar-se a les proves finals o recuperacions, entre d'altres exigències.

El SEPC ha insistit en l'aposta per la presencialitat, perquè "és la millor eina pedagògica d'aprenentatge", sempre que es garanteixin les distàncies de seguretat a les aules, la incorporació de material higiènic, un augment de l'oferta del transport públic per evitar aglomeracions, ventilació natural i purificació de l'aire i PCR suficients per docents i alumnes.

El SEPC ha recalcat que "la rigorositat exigida dista profundament" amb el transcurs del semestre i ha determinat que la seva acció i demandes, davant la situació provocada pel coronavirus, volen formar part de la solució.

A última hora de la tarda, els estudiants han continuat tancats a l'interior. Han determinat que les demandes són "de mínims i sentit comú" i han criticat que es porti setmanes negociant i forçant trobades amb el rectorat.