Bargalló: «Les escoles no tancaran. I si hi ha un confinament absolut de tota la població, tampoc»

El conseller d'Educació ha visitat l'Institut-Escola Catalunya de Sant Cugat aquest migdia

El conseller d'Educació Josep Bargalló i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla
El conseller d'Educació Josep Bargalló i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla | Sergi Baixas
21 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:49h

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, assegura contundentment que "les escoles no tancaran". "En el moment més alt de la segona onada no hem tancat. Si hi ha un confinament absolut de tota la població, cosa que no està prevista, tampoc tancarem", remarca. "Mantindrem aquest servei essencial per a les famílies que ho necessiten per a la conciliació laboral i per a les famílies més vulnerables", ha asseverat el titular d'Educació.

Bargalló relata que els casos observats durant la segona onada de contagis no va ser proporcional en l'afectació de les escoles. En aquest sentit subratlla "escoles obertes i segures" defensant que és la "petició" de la comunitat educativa, famílies i experts. "El dret a l'educació de l'alumnat és fonamental, igual que el dret a la socialització d'infants i joves. A més, la salut psicoafectiva dels alumnes també cal garantir-la", ha dit taxatiu el conseller. 

Unes declaracions que han tingut lloc a l'Institut-Escola Catalunya de Sant Cugat, en una visita a les instal·lacions del centre educatiu l'últim dia del trimestre que també ha servit per organitzar una breu trobada amb l'alcaldessa Mireia Ingla i parlar sobre les necessitats educatives de la ciutat. 

El conseller ha assenyalat que a l'agost es va "imposar un discurs catastrofista", seguint segurament, ha dit, alguns "interessos". No obstant això, les escoles no van tancar i les mesures sanitàries s'han complert, exposa, reconeixement la responsabilitat dels alumnes. Bargalló relata que "els grups d'alumnes tenien més afectació per Covid a l'agost que al setembre; i més al setembre que a l'octubre".

"L'obertura de les escoles va ser una seguretat sanitària pel nostre alumnat", ha exclamat. Per aquest motiu, reclama a la societat que es mantinguin les "mesures extremes" que s'han adoptat als centres educatius i "organitzem les festes de Nadal amb grups estables de convivència". "La societat ha d'aprendre de l'escola del seu comportament absolutament responsable", ha sentenciat. 

Respecte al Catalunya, el conseller considera que el primer Institut-Escola de Sant Cugat té un projecte "engrescador", de cohesió del seu professorat, i que donarà resposta a la manca d'oferta d'educació secundària al barri.

En aquest sentit, s'ha compromès amb la directora del centre a efectuar una sèrie de diverses obres durant els propers dos anys. Per una banda, Bargalló ha promés una adequació del menjador, cuina i del porxo del darrere; i per l'altra, l'ampliació de l'edifici amb dues noves plantes a la zona lateral de l'escola, tocant el camp de futbol Mira-sol -actualment ocupat per un petit pati-; una obra major que costarà al voltant de dos milions d'euros. A més, el conseller també ha assegurat que s'anirà invertint en obres de millora per adequar l'edifici antic als nous usos.  

Manifestació "Llei Celaá"

Bargalló celebra que en democràcia, "és bo que es manifesti que creu que s'ha de manifestar". Ara bé, el conseller ha apuntat que una manifestació convocada per Vox, entre d'altres, "ja es desqualifica ella sola". 

El conseller explica que "no és la Llei que el Departament d'Educació de la Generalitat hagués aprovat", però sí que és una llei que té "tres virtuts". La primera, acaba amb la "Llei Wert"; la segona, augmenta el nivell de competències de la Generalitat en matèria curricular; i la tercera, anivella el dret d'elecció de dret de les famílies a un centre al mateix grau de corresponsabilitat del dret de l'administració a garantir l'equitat i, per tant, a acabar amb la segregació per motiu de gènere, econòmic o d'origen.

"És la millor llei de les darreres dècades, igual que la Llei Wert era la pitjor de les darreres dècades", afirma el titular d'Educació. "Si una escola vol segregar, no té cap dret a rebre diners públics", ha conclòs. 

Concerts a escoles que segreguen per sexe

Per altra banda, respecte a la denegació de la suspensió dels concerts econòmics a escoles que segreguen per sexe per part del TSJC, Bargalló apunta que hi ha "una cosa evident". "La Llei s'aprova aquesta setmana i entrarà l'endemà al Butlletí Oficial de l'Estat. Un cop entri s'haurà de complir", relata. "La llei exposa de manera molt clara que no es pot segregar per motiu de gènere; per tant nosaltres no podrem tenir un període d'inscripció per al curs vinent contrari al què digui la llei", considera el titular d'Educació.