Vuit eixos estratègics i 74 accions per impulsar un pla de suport a la cultura popular d'arrel catalana

El pla és fruit del treball conjunt entre l'Ajuntament, les entitats i el suport de consultors experts externs

El Seguici de Sant Pere 2020
El Seguici de Sant Pere 2020 | Cedida
NacióSantCugat
21 de desembre del 2020
Actualitzat a les 10:32h
Sant Cugat impulsa un pla estratègic per donar suport a les entitats de cultura popular i tradicional d'arrel catalana. El pla comptarà amb vuit grans eixos estratègics i 74 accions a desenvolupar durant els propers anys que implicaran la participació tant del teixit associatiu com del consistori. L'Ajuntament explica que ha detectat la necessitat d'ordenar i repensar diversos aspectes del sector cultural al municipi perquè no s'ha fet de forma planificada "degut a la seva pròpia naturalesa viva i popular".

Per aquest motiu, s'impulsa  el Pla Estratègic de la Cultura Popular i Tradicional d’Arrel Catalana de Sant Cugat amb l’objectiu de seguir donant tot el suport a les entitats i planificar millor i enfortir aquest àmbit cultural. En roda de premsa, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha expressat que la proposta "va començar a caminar l'any 2017 amb l'anterior govern" i que en total s'han fet una vintena d'entrevistes a una trentena d'entitats locals. 

Les principals demandes del sector 

Madrona també ha explicat que les principals demandes del sector que han traslladat a l'Ajuntament són la manca de relleu en les juntes i òrgans de decisió, les ganes de poder entrar a les escoles i als insituts i fer arribar la cultura popular a la nova ciutadania. També apareix la necessitat de disposar d'un espai físic de reunió, un fet que Madrona ha manifestat que està "supeditat a la disponibilitat dels espais municipals". 

El pla és fruit del treball conjunt entre l'Ajuntament, les entitats i el suport de consultors experts externs. Un document on s'aprofundeix en l'anàlisi de l'estat actual del sector i ofereix un ventall de propostes estratègiques i d'accions a desenvolupar. "És un bon moment per endreçar entitats i administració per donar el pes i la consistència que es mereix, aconseguir bona entesa. 

Entre aquestes s'hi troben la creació del centre de cultura popular de Sant Cugat; la consolidació de protocols específics per les festes al municipi i "guanyar el carrer com a escenari de festes"; garantir una cultura de cohesió i diversitat i respectuosa amb l'entorn; o establir un programa permanent que vinculi l'escola i la cultura popular i tradicional. 

Una vegada aprovat inicialment al ple de desembre, el Pla entrarà en fase d’informació pública i posteriorment es podrà aprovar definitivament.