Sant Cugat es prepara per fer front a futurs episodis de sequera

L’objectiu és minimitzar els seus efectes i assegurar el subministrament d’aigua a la població

Arbres afectats per la sequera.
Arbres afectats per la sequera. | Domènec Llop
NacióSantCugat
19 de desembre del 2020
Actualitzat el 21 de desembre a les 17:07h
L'Ajuntament es prepara per fer front a futurs episodis de sequera i poder minimitzar els seus efectes i assegurar el subministrament d'aigua a la població. Segons les previsions de l'informe del canvi climàtic a Catalunya, es calcual que en els propers anys es viuran cada vegada més episodis de sequera al país, degut a una reducció d'entre el 5 i el 15% de precipitacions i d'entre un 10 i 30% de les aportacions fluvials. 

Davant d'aquest escenari, el consistori vallesà s'ha dotat d'un pla per gestionar l'ús de l'aigua i enfortir la resilència de la ciutat en cas de necessitat. La Comissionada per a l'Emergència Climàtica, Alba Gordó, assegura que "hem d'estar preparats". Per això, l'Ajuntament ha redactat un pla "ambiciós" que s'emmarca en les actuacions impulsades pel govern per lluitar contra l'emergència climàtica.

I és que Sant Cugat està obligat a tenir un pla d'aquest tipus tal com estableix la Llei del Pla Hidrològic Nacional (tots els municipis de més de 20.000 habitants n'han de tenir un). Un pla redactat de forma transversal per les diferents àrees municipals i que s'emmarca dins del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual de sequera del districte de conca fluvial de Catalunya redactat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

A més, aquest estarà estretament lligat al Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, especialment en l’eix de promoció de la transició energètica. L’Ajuntament està acabant d’elaborar aquest Pla d’Acció, que es presentarà a principis de l’any vinent i que englobarà tota l’estratègia de la ciutat per fer front al canvi climàtic.

Mesures per reduir el consum d’aigua

El Pla d’emergència en situació de sequera divideix les seves accions segons les 5 grans fases de sequera que l’ACA estableix en funció de la pluviometria i de l’estat dels embassaments a Catalunya: Alerta; Excepcionalitat; Emergència 1; Emergència 2; i Emergència 3. En aquests moments a la ciutat el consum aproximadament és de 234 litres per persona/dia i el pla preveu aconseguir reduir aquesta xifra fins arribar, en el cas extrem de la fase d’Emergència 3, als 166 litres per persona/dia.

En total es preveuen 82 mesures per aconseguir reduir el consum, que s’aniran aplicant en funció de la fase en què ens trobem. Algunes de les actuacions més destacades són un major control i gestió eficient de l’aigua; el precintat de fons públiques; l’increment de l’ús de la captació d’aigües subterrànies; el control d’un consum abusat per part dels abonats; o la limitació del reg de les zones verdes, de la neteja de la ciutat i dels jardins privats.

En cas que l’ACA decretés el màxim nivell d’alerta (Emergència 3) per un episodi de situació extrema de sequera, el pla preveu fins i tot poder limitar l’ús d’aigua per omplir piscines o efectuar talls puntuals del subministrament d’aigua (exceptuant serveis i equipaments essencials, i zones urbanes situades a tocar de zones forestals).

Una vegada aprovat inicialment al ple de desembre, el Pla d’emergència entrarà en fase d’informació pública i posteriorment es podrà aprovar definitivament.