Les llogateres d'Oceà Glacial continuaran resistint: desnonament aturat

Denuncien que han patit assetjament, vexacions i coaccions per part dels propietaris de la finca

Més de cinquanta persones han passat al llarg del matí davant l'amenaça de desnonament
Més de cinquanta persones han passat al llarg del matí davant l'amenaça de desnonament | Sergi Baixas
15 de desembre del 2020
Actualitzat a les 15:06h

Més d'una cinquantena de persones han aparegut al llarg del matí davant de la finca número 16 del carrer Oceà Glacial de Sant Cugat amb la predisposició de posar els seus cossos per evitar l'ordre de desnonament que havien notificat a les llogateres de l'immoble feia només dues setmanes. Tot i això, finalment no ha fet falta, ja que la família Soto ha estat notificada telefònicament que l'ordre de desnonament ha quedat cancel·lada a l'espera de conèixer els motius; que podria apuntar a negociacions d'última instància o a la pressió popular.

"No som rebels. Això és casa nostra des de fa més de 32 anys", exclama Carolina Soto que porta vivint a l'habitatge tota la vida juntament amb la seva mare i germana. "Som tres dones indefenses davant d'uns propietaris que van comprar la finca farà 10 anys i que ja ens han avisat que no pararan fins que ens facin fora". 

Soto relata que la seva besàvia els va fer un contracte de lloguer indefinit amb pròrroga forçosa d'una part de la finca amb la voluntat que hi visqués en un futur tota la família. No obstant això, els problemes van començar amb l'arribada dels últims propietaris que van comprar l'habitatge "molt barat" perquè estava subjecte a rehabilitacions i a un contracte indefinit de llogaters. 

Un cop arribats, aquests que ocupen actualment la planta de baix de l'immoble, segons la Carolina, els van oferir una suma de 20.000 euros per marxar de l'espai i quedar-se íntegrament amb tot l'edifici. En negar-s'hi, va encetar-se un seguit de conflictes "judicials i extrajudicials" que arriben fins a l'ordre de desnonament d'avui.

Les llogateres denuncien que des d'aleshores han patit "assetjament, vexacions, coaccions, pintades, talls de subministrament i mil barbaritats més" per part dels propietaris. I ara, expliquen, l'última jugada va ser "aprofitar l'ordre de rehabilitació per inflar i falsificar els pressupostos" amb l'objectiu de tombar el contracte d'arrendament indefinit per ruïna econòmica. Un procés legal per rescindir un contracte fonamentat en el fet que les obres de rehabilitació costarien més diners que la pròpia vivenda.
 

Núria i Carolina Soto, llogateres de l'immoble afectat Foto: Sergi Baixas


Durant tot aquest temps, en el qual també han estat encapçalant la llista de casos del Síndic de Greuges de Sant Cugat, denuncien "el silenci, passivitat i corrupció" de l'Ajuntament que ha contribuït a aquests fets. Afirmen que el consistori vallesà va donar permís per construir il·legalment en zona forestal damunt d'un torrent i que tenen tota la informació per demostrar-ho. Per això exigeixen que l'Ajuntament rectifiqui la descripció falsa de la finca i que notifiqui al contenciós-administratiu que les partides de la rehabilitació també han estat falsejades. 

"Per fi, després d'estar resistint durant deu anys a l'espera i pacíficament, ara podrem atacar amb una querella sostinguda amb més de 400 documents segellats perquè es tanqui el cas i amb una corresponent depuració de responsabilitats i conseqüències penals", relaten els Soto mentre agraeixen la presència i suport popular que han rebut durant els darrers dies. 

Des del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat també han celebrat l'aturada del desnonament que titllen d'"injust". El vocal de la CUP de Valldoreix, Ferran Margineda, present a la convocatòria també ha donat suport a la família.