Igualtat

Una campanya santcugatenca per fomentar l'ús de joguines lliures de rols de gènere i violències

Hora Bruixa i Escoles Coeducatives presenten la campanya "Jugar en igualtat, jugar en llibertat"

per NacióSantCugat, 15 de desembre de 2020 a les 18:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

"La inacció davant els rols que fomenten nenes passives i preocupades exclusivament pel seu aspecte físic i nens violents, competitius i acostumats a dominar l’espai públic és la llavor de la violència de gènere". Per aquest motiu, Hora Bruixa i Escoles Coeducatives es mobilitzen i presenten la campanya "Jugar en igualtat, jugar en llibertat", coincidint amb l'inici de les festes nadalenques. 


L'objectiu de la campanya és "fomentar l’ús de joguines i jocs lliures d’estereotips de gènere i de violències", interpel·lant a la responsabilitat dels adults per aconseguir-ho. Així doncs, alhora presenten una sèrie d'iniciatives i activitats per conscienciar a la ciutadania interpel·lant l'ajuda de diverses regidories del consistori.

"En l’àmbit municipal no podem lluitar contra les campanyes publicitàries de les grans empreses de joguines, però sí que podem actuar a escala local. Es tracta d’accions que haurien d’ampliar-se més enllà de l’època nadalenca i repetir-se cada any, malauradament", assenyalen. Tanmateix, també posen l'accent en el comerç ètic i potenciar el comerç local per sobre de les grans empreses i plataformes online.


Les dues entitats conviden a les famílies i a la ciutadania a participar del taller de boles nadalenques "Desitjos Feministes 2021", que complementa la campanya i que tindrà lloc el 27 de desembre a les 12 h del migdia a la plaça d'Octavià. 

Trencar estereotips


En un comunicat, denuncien que els estereotips i rols de gènere facin que es regalin joguines "en funció de si és nena o nen, en comptes de pensar en l’infant en la seva individualitat com a persona". "A les nenes els regalem joguines i jocs que tenen a veure amb l’esfera privada, la cura, la bellesa estètica, la tranquil·litat, passivitat i dependència. Als nens els hi regalem jocs que tenen relació amb l’esfera pública, violència, bel·licisme, superioritat, dominació i competitivitat", relaten.

Remarquen que a través del joc i les joguines, els infants creixen i es desenvolupen, es fan grans, se socialitzen i construeixen la seva identitat. Per això consideren important revertir aquests rols imposats perquè no quedin ni etiquetats ni limitats.  

Hora Bruixa és el col·lectiu feminista i revolucionari de Sant Cugat del Vallès. Som un col·lectiu no mixte, anticapitalista i antifeixista i entenem que la revolució feminista ha de combatre totes les opressions, de manera col·lectiva i en xarxa, perquè la força la trobem en la lluita conjunta.

Escoles Coeducatives és la Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i
Feminismes de les AFEs de les 12 escoles públiques de Sant Cugat. Treballem per la
coeducació, és a dir, una educació lliure de discriminació per qüestions de gènere, lliure de sexisme, i pel respecte a la diversitat sexual i d’expressió de gènere.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Participació