Un estudi demostra que un dia de dieta és suficient abans d'una colonoscòpia

La prescripció actual és de tres dies

L'Hospital Parc Taulí
L'Hospital Parc Taulí | Juanma Peláez
Redacció
13 de desembre del 2020
Un estudi dels professionals de la Unitat d'Endoscòpia Digestiva d l'Hospital Parc Taulí ha demostrat que els pacients que s'han de preparar per fer-se una colonoscòpia en tenen prou amb un dia de dieta. És més,amb 24 hores "millora la tolerància de la persona i la neteja del còlon per a la seva preparació" per la prova. Això demostra que no són necessaris -ni més efectius- els tres dies de dieta que es prescriuen de manera estàndard.

El règim alimentari per la preparació d'una colonoscòpia contempla tres dies amb un menú baix en fibra i en la ingesta d'una solució evacuant. L'estudi demostra que fent exactament el mateix un sol dia, el resultat és calcat que fent-ho en tres.

El principal investigador del treball, Salvador Machlab, apunta que aquesta disminució de temps millora l'experiència del pacient en el procés de preparació. A més, Machlab afegeix que, fent un dia de dieta, s'han trobat amb "més casos de preparació excel·lent" que no pas fent-ne tres.

A partir d'ara, el resultat s'aplicarà entre tots els pacients de centre hospitalari, on anualment es duen a terme una mitjana d'un miler d'aquestes analítiques, dins el programa de cribratge, i une altres 4.000 a petició dels especialistes.

La investigació, que ha estat publicada a la revista Digestive Endoscopy, ha tingut una durada de dos anys i ha comptat amb 855 participants del Programa de detecció precoç del cáncer de còlon i recte. Els líders del treball han estat, a banda de Machlab, Rafael Campo i Eva Martínez.