Sant Cugat demana a l'AMB «clarificar el mètode de càlcul» del Tribut Metropolità

La moció del govern tripartit s'ha aprovat amb els vots de Junts però sense Cs, que ha reiterat la seva voluntat de fer desaparèixer l'impost

Imatge del ple extraordinari d'aquest divendres 4 de desembre
Imatge del ple extraordinari d'aquest divendres 4 de desembre | Aj. de Sant Cugat
Anna Mira / Sergi Baixas
04 de desembre del 2020
Actualitzat a les 12:13h
L’Ajuntament presentarà al·legacions al Tribut Metropolità. Des de la seva entrada en vigor, ara fa un any, aquest impost ha estat un niu de debat constant i de negació per part de la ciutadania a Sant Cugat. Ara, el govern local (ERC, PSC i CUP) juntament amb els vots de Junts, han aprovat en ple extraordinari un document de conclusions amb diverses al·legacions per presentar a les ordenances de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). 

El tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, ha explicat que en aquest document es demana una millora en l'accés a la informació sobre la gestió del tribut i una clarificació sobre el mètode de càlcul amb l'objectiu de facilitar l'ajornament i el fraccionament del pagament. 

El text recull, entre d'altres, l'exempció del pagament del tribut el 20% de les finques que siguin utilitzades per a la primera residència del propietari amb menor valor cadastral de cada municipi; bonificar el 75% de l'impost del 2021 als titulars de béns mobles, empresaris i comerciants, que es considerin en risc d'exclusió.

Aquesta exempció aniria destinat a totes les persones que actualment reben ajudes de l'Ajuntament per la crisi del coronavirus. També es faria pels locals comercials de menys de 500 m2, per tota la restauració i els establiments d'oci nocturn. 

La moció també dona per finalitzada la Taula de Diàleg respecte al Tribut Metropolità, "havent assolit els objectius fixats". No obstant, el govern es mostra disposat a mantenir oberts altres fòrums de debat. 

Tot i això, Soler ha insistit en normativitzar l'objectiu redistributiu del tribut que ha repercutit aquest 2019 en 4,2 milions d'euros a Sant Cugat. La tinència d'alcaldia d'Hisenda ha assegurat que "de cada 100 euros que l'Ajuntament destina a l'Àrea Metropolitana, Sant Cugat en rep 105 en concepte de serveis, obres i projectes". 

Des de Junts segueixen defensant que cal pagar pels serveis que ofereix l'AMB, però també estan disposats a "obrir en canal el Tribut Metropolità", ha expressat Brugarolas i reformular-lo per la seva "inequitat" i perquè té "indicis molt clars de potencial feblesa jurídica". Tot i això, remarca la voluntat de Junts de formular al·legacions i propostes "per millorar quelcom que no ens agrada". 

Cs vol la seva desaparició 

El grup municipal de Cs ha reiterat la seva voluntat de fer desaparèixer aquest impost "injust" que se suma a la "sangria" d'impostos que els santcugatencs paguen a l'AMB. Els taronges consideren que no s'han complert les premisses de la taula de diàleg i exigeixen una auditoria per observar els treballs realitzats per l'AMB a la ciutat. Per últim, han sol·licitat "empatia i sensibilitat" a l'equip de govern de cara als pressupostos del 2021, tenint en compte la situació de la ciutadania després de l'impacte de la pandèmia. 

Per la seva banda, la Plataforma No al Tribut Metropolità considera la taula de diàleg "una cortina de fum". Segons la seva portaveu, Mireia Sanjuan, el document aprovat no respon a la voluntat de la Plataforma.