El subinspector de la policia espanyola a Terrassa acusat de tramitar permisos de residència il·legals nega els fets

La Fiscalia li demana 17 anys de presó per, presumptament, haver guanyat més de 50.000 euros enganyant persones sense papers

1200_1606837204DwfgrldT
1200_1606837204DwfgrldT | ACN
Redacció
02 de desembre del 2020
El subinspector de la policia espanyola de Terrassa acusat d'enriquir-se de forma il·lícita per tramitar permisos de residència a ciutadans estrangers en situació irregular ha negat cap contraprestació en la declaració del judici d'aquest dimarts. L'home està acusat d'enriquir-se de forma il·lícita del 2014 al 2017 a canvi de tramitar la residència de persones immigrants que es trobaven en situació irregular per col·laboració especial. 

Manuel B., cap del subgrup de la brigada d'estrangeria de la comissaria del carrer Baldrich, ha afirmat que no era ell qui concedia els permisos i que no s'ho hauria pogut inventar i ha assegurat que la seva vida no ha canviat en els últims anys: "No he anat a restaurants de luxe, porto una vida normal, com la que portava abans". El fiscal demana per a ell 17 anys de presó pels delictes de suborn de funcionari, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers.

Segons el fiscal, el principal acusat va tramitar l'expedient administratiu de forma fraudulenta a una desena de persones perquè obtinguessin el permís de residència, que haurien pagat en total més de 50.000 euros. Segons aquest, les persones que sol·licitaven el permís no eren conscients de l'engany, i abonaven entre 7.000 i 10.000 euros pel tràmit.

El magistrat sosté que el policia hauria falsificat atestats que s'obrien amb les denúncies de persones que deien que havien estat víctimes de tràfic, tot i que no era veritat, per presentar-los davant de les autoritats judicials.

El policia ha explicat davant del tribunal de l'Audiència de Barcelona que gestionava els permisos de residència per col·laboració, però que no era ell qui els concedia: "No tinc aquesta facultat". També ha negat que el sol fet de sol·licitar el permís no significava que s'acabés concedint. "Jo aquí ni puc ni ho he fet", ha insistit.

L'home ha explicat que els exigien cada any complir una sèrie d'objectius, que consistien bàsicament a fer inspeccions i detencions de persones amb expulsions qualificades, "amb antecedents i que no interessa que estiguin a Espanya", ha indicat. "Cada vegada t'exigien més i amb menys gent", ha criticat. També ha explicat que ell procurava que tots els detinguts quedessin en llibertat la mateixa nit perquè considera "inhumà" que una persona hagi de dormir al calabós pel sol fet de no tenir papers.

Tres acusats més 

A la causa hi ha tres persones més acusades. Són les que haurien estat encarregades de contractar immigrants en situació irregular i haurien actuat com a intermediaris pels pagaments. El relat del fiscal assenyala que aquests van actuar sota la dependència del cap de la trama, que els indicava les gestions que havien de dur a terme.

Per aquests, el fiscal demana penes de cinc anys de presó i nou d'inhabilitació. Concretament, sol·licita dos anys de presó i nou d'inhabilitació com a cooperadors necessaris en el delicte de suborn de funcionari i 3 anys de presó pel delicte contra els drets dels ciutadans estrangers, a més de multes i indemnitzacions en concepte de responsabilitat civil.