La supervivència de Sol i Aire i Mas Fortuny, a tocar

Els dos barris santcugatencs estaven amenaçats a desaparèixer amb l'aprovació de forma provisional del nou pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola

El barri Sol i Aire se situa enmig del Parc de Collserola
El barri Sol i Aire se situa enmig del Parc de Collserola | GSV
04 de desembre del 2020
Actualitzat a les 16:13h
Sol i Aire i Mas Fortuny es troben fora de perill. Els dos barris santcugatencs estaven amenaçats a desaparèixer amb l'aprovació de forma provisional del nou pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat) que incloïa un apartat que posava el punt de mira a la supervivència de les urbanitzacions de Sol i Aire i Mas Fortuny. Aquest apartat però -inclòs pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat-, ha caigut en l'última sessió plenària del Consell de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Per posar-hi context, l'any 2010, la declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola de l'any 2010 va establir els límits del Parc i va identificar les construccions que quedaven fora d'ordenació en el seu interior. Alhora també van identificar determinats nuclis habitats amb la denominació Espais de Regulació Especial (ERE) -com el barri Sol i Aire i Mas Fortuny-, com a susceptibles d'un tractament urbanístic "detallat".

En aquest sentit, l'objecte del polèmic apartat era preveure i regular els mecanismes concrets a través dels quals s'abordaria el tractament de les edificacions existents al parc i la restitució dels valors ambientals afectats. Així doncs, els programes d'actuació tindrien com a objectiu principal retornar els sòls edificats i en situació de disconformitat urbanística a la condició que els hi es pròpia corresponent al sòl no urbanitzable, amb la derivada extinció de les edificacions que pertoqui d'acord amb la normativa. 

Malgrat tot, després de mesos de "lluita", aquest apartat que era sentenciador pels barris de Sol i Aire i Mas Fortuny, ha acabat caient. En declaracions a NacióSantCugat, el conseller de JxCat al consell de l'AMB i regidor de JxSTC a l'ajuntament de Sant Cugat, Joan Puigdomènech, es mostra satisfet amb la modificació total del text refós. 

Ara, amb el nou redactat s'apunta a que la gestió d'aquests espais haurà de comptar amb la participació preceptiva de les corporacions locals del terme municipal on s'ubiqui l'ERE, podent impulsar i promoure actuacions amb els permisos de l'òrgan gestor del parc i de les administracions sectorials que corresponguin.

Puigdomènech celebra que el nou text ja no sigui "hostil" per aquests barris i l'èxit en la defensa dels seus interessos. El conseller santcugatenc posa en valor les tasques de manteniment i conservació que fan aquests barris a l'entorn natural de Collserola complint amb la normativa vigent. Consider que se'ls ha de protegir perquè com a ciutadania "ens interessa les funcions que realitzen al bosc". Una línia que han defensat tots els partits polítics del consistori vallesà, malgrat que algunes de les formacions del Consell no hagin acabat donant suport a la visió de les seccions locals de Sant Cugat.

Cal recordar que en aquests terrenys no es poden constuir més habitatges dels existents ni fer obres d'ampliació. Per exemple a l'ERE de Sol i Aire hi resideixen aproximadament 130 persones repartides en 65 habitatges. Aquest mitjà s'ha posat en contacte amb l'Associació de Veïns de Sol i Aire, que prefereix no fer declaracions fins que l'aprovació del document no sigui definitiva.