investigació

Investiguen presumptes contractes irregulars i assetjaments laborals al Teatre-Auditori de Sant Cugat

Una treballadora ha denunciat males praxis per part del director de l'Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC) que gestiona el Teatre-Auditori

per NacióSantCugat, 3 de desembre de 2019 a les 20:00 |
L'edifici del Teatre-Auditori de Sant Cugat. | cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Teatre-Auditori de Sant Cugat viu segurament el moment més complicat des de la seva posada en marxa ara fa 26 anys. El director de l'Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC) que gestiona el Teatre-Auditori (TA), Pep Tugues, està en el punt de mira per presumptes assetjaments laborals i contractacions irregulars. En una investigació publicada per elCugatenc, s'explica que una treballadora hauria patit assetjament laboral i masclista per part de Tugues.

Uns fets, que segons la investigació que ha publicat elCugatenc, també haurien ocorregut a altres treballadors del Teatre-Auditori tot i que el govern municipal a dia d'avui no té constància de cap altre expedient. Tugues ha estat director d'aquest espai cultural durant 14 anys i ara el nou govern municipal -amb ERC, la CUP i el PSC al capdavant- té la voluntat de fer un concurs públic per decidir qui ocuparà la nova direcció del TA.


Segons recull el mateix mitjà, la treballadora que ha interposat la denúncia assegura que “totes les tasques que feia em deia que estaven malament, cosa que no compartia la cap de la meva àrea, i fins i tot em culpabilitzava de coses sobre les quals no tenia cap tipus de responsabilitatˮ i segueix: “Va fer que perdés la confiança amb mi mateixa i amb tot el que feia i que no estigués segura de res. Anava a treballar amb ansietatˮ. En el text s'explica que l’expedient obert per la instrucció municipal va determinar que no hi va haver assetjament laboral però apunta a mala praxi.

Un segon focus que apunta la investigació de elCugatenc és en relació a algunes contractacions que no s'haurien ajustat al procediment administratiu corresponent, segons un informe de la intervenció municipal fet públic al març. En aquest cas David Pujol, creador de l’empresa Gobelin Projectes, explica que va signar “un document ‘contractual’ senzill amb Pep Tugues, redactat per ell mateix, que marcava el preu/hora, i que es va convertir en una facturació anual d’uns 200.000 eurosˮ.


Actualment, ambdós casos, el de la treballadora i el de Pujol estan en mans de la Diputació de Barcelona que podrà dictar una nova resolució que podria implicar expedients disciplinaris i sancions per a Tugues. El mitjà santcugatenc apunta que el govern local ha decidit treure la responsabilitat de contractació i de personal a Tugues, fins que hi hagi una resolució. De moment però, Tugues mantindrà la responsabilitat artística, cultural i de programació.

Segons manifesta la tinenta d’alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, en l'article, una de les deficiències que han detectat és la falta de personal al servei de contractació de l’Ajuntament. També explica que s'està treballant per millorar la previsió del venciment dels contractes per evitar pròrrogues incorrectes o innecessàries.


Col·lectius feministes irrompen la presentació de la nova temporada

Precisament col·lectius feministes de la ciutat -Hora Bruixa, Adventícies i Dones i Cultura- han denunciat els fets a l'acte de presentació de la nova temporada del Teatre-Auditori, aquest dimarts al vespre. Un grup de noies han pujat a l'escenari amb una pancarta on s'hi podia llegir "aquesta programació inclou assetjament laboral" i han llegit un manifest on exigeixen que no hi hagi més impunitat davant de casos com aquest.
 

 

Participació