Abelles entre tombes: un cementiri de Collserola instal·la un apiari per conscienciar sobre el seu paper clau en la natura

Un projecte de divulgació de les abelles a través de la col·locació i gestió d’un apiari didàctic en un entorn "privilegiat" del Parc Natural de Collserola

La gestió del nou apiari de Roques Blanques es fa sota els criteris d’una apicultura artesanal, sostenible i ecològica
La gestió del nou apiari de Roques Blanques es fa sota els criteris d’una apicultura artesanal, sostenible i ecològica | Parc Natural de Collserola
NacióSantCugat
26 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:59h
El Cementiri Comarcal Roques Blanques ha posat en marxa un projecte de divulgació de les abelles a través de la col·locació i gestió d'un apiari didàctic. L'objectiu és conscienciar a la ciutadania sobre el paper clau dels insectes pol·linitzadors a favor de la biodiversitat a través de plafons informatius i visites guiades. 

El nou apiari consta d'un abellar per a l'observació i cura d'aquests insectes, situat al costat d'un jardí amb diverses plantes mel·líferes autòctones de Collserola: espígol, romaní, farigola, sàlvia… 

El director general de la gestora Cementiris d'Àltima, Joan Ventura, explica que Roques Blanques "és un nou concepte de cementiri, molt diferent als que estem acostumats a veure" ja que es troba en un entorn natural "privilegiat" com és el Parc Natural de Collserola. "Amb aquest projecte apícola reforcem la nostra aposta per un cementiri sostenible i ple de vida". 

Segons explica el Consorci, la gestió del nou apiari de Roques Blanques es fa sota els criteris d’una apicultura artesanal, sostenible i ecològica, basada en el respecte per les abelles i el seu ritme biològic, sense l’estrès d’objectius productius. 

"Fomentem una apicultura curosa i sensible, respectant en tot moment la fauna i flora autòctones, apropant a la societat el màgic i meravellós món de les abelles. Creiem que l’educació és l’eina principal per fer créixer la consciència social, promovent l’estima per la millora i recuperació dels entorns naturals", defensa l'apicultor del Parc i fundador de Melvida, Enric Barbero.

I és que Roques Blanques col·labora amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, donant suport a diversos projectes per a l’estudi i divulgació de la flora i fauna autòctones.

El cap del servei de Medi Natural i Territori del Parc Natural, Joan Vilamú, posa en relleu la gran importància dels insectes pol·linitzadors per mantenir els ecosistemes mediterranis: "Arran de la proximitat a grans nuclis urbans i industrials, Collserola és un parc molt amenaçat per l’acció humana, la contaminació o el canvi climàtic, entre altres factors. Les conseqüències d’això perjudiquen directament diverses espècies vegetals i animals, com ara les abelles silvestres, la població de les quals ha davallat considerablement en els darrers anys. La funció pol·linitzadora d’aquests himenòpters és fonamental per garantir la preservació i supervivència dels nostres ecosistemes".

Vilamú ressalta el paper "vital" de les abelles per assegurar la supervivència i conclou remarcant que segons l'Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), més del 75 % dels cultius alimentaris mundials depenen de la pol·linització.