Augmenten un 42% les atencions per maltractaments durant l’estat d’alarma a Sant Cugat

El nombre d'atencions que ha fet el SIAD durant el 2020 també creix un 21% respecte l'any anterior

Pancarta contra la violència cap a les dones a la façana de l'Ajuntament de Sant Cugat.
Pancarta contra la violència cap a les dones a la façana de l'Ajuntament de Sant Cugat. | Anna Mira
NacióSantCugat
25 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:41h
L'excepcionalitat que s'ha viscut enguany amb un confinament total per l'estat d'alarma decretat pel l'emergència sanitària del coronavirus ha fet incrementar les dades de trucades i atencions a dones que s'han vist obligades a conviure amb els seus agressors. A Sant Cugat, durant aquest període -del 16 de març a 11 de juny- ha incrementat un 42,3% els casos d'atencions per violència masclista. Durant el mateix període de l'any anterior n'hi va haver 26 i enguany la xifra s'eleva a 37 casos. 

Pel que fa al nombre d’atencions genèriques al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la ciutat, aquest 2020 ha estat de 231 atencions durant els mesos d'estat d'alarma, mentre que l'any 2019 va ser de 163. Això representa un increment del 41,7%. 

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha assegurat que fan una valoració "negativa perquè l'increment de casos indica que quan la situació es complica, les violències augmenten". "Ens posem en alerta com a govern però també com a situta", ha insistit. 

En aquest sentit, duant aquest període, des de l'Ajuntament s’ha reforçat el servei i s’han fet atencions fora d’horari laboral i en cap de setmana a causa de l’increment de les situacions de risc. A més a més, s’ha ofert un acompanyament continuat en el temps via telemàtica per als casos més greus.

Per tipologies, les atencions més destacades en aquest període han estat els casos de violències masclistes, els conflictes familiars i els dols per divorcis o mort d’una persona estimada per Covid-19. També s’ha donat suport a dones infermeres o metgesses que han estat a primera línia per la pandèmia.

El 2020 s'ha fet un 21% més d'atencions

De l’1 de gener a 30 de setembre el SIAD ha atès 145 dones, de les quals 68 ha estat per una situació de violència masclista. Aquesta dada significa un augment del 21’4% respecte al 2019 quan es van atendre 56 dones per violències masclistes en el mateix període tot i que el nombre de dones va ser superior, fins a 172.

Segons les dades facilitades per l'Ajuntament santcugatenc, majoritàriament són casos de violències masclistes en l’àmbit de la parella, però hi ha altres àmbits, com el familiar o el laboral. Pel que fa al perfil de les dones ateses pel servei, és el d’una dona de mitjana edat, amb fills, estudis superiors, feina remunerada i nacionalitat espanyola.

La violència psicològica es dóna en un percentatge molt elevat, ja que representa el 100% dels casos de violència masclista detectats. També és força present la violència múltiple: generalment la violència exercida cap a la dona no s’atura després de la separació sinó que continua i sovint augmenta quan hi ha criatures a càrrec.

Per altra banda, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones ha realitzat un total de 601 atencions aquest 2020, un 35% més respecte al mateix període de 2019, en què es van registrar 445 atencions. 

La responsable política de Drets Socials de Sant Cugat explica que "les dades que tenim és una part de les violències masclistes", i ha expressat que "cal acabar amb la impunitat i cal detectar què són violències masclistes per fer-ho". 

40 denúncies als Mossos 

Segons les dades facilitades per l'Ajuntament, hi ha hagut una quarantena de denúncies que s'han interposat als Mossos d'Esquadra. Però altres dones, tot i no haver fet el pas de denunciar també han patit violències i potser s'han adreçat a altres serveis com el SIAD o els CAP.

Això implica que una mateixa dona potser ha acudit a diferents serveis i per tant, els casos registrats no tenen per què està directament relacionats amb persones diferents. És a dir, una mateixa dona pot anar al SIAD i interposar una denúncia als Mossos i comptar com a dos registres. 

Així, fins el 30 de setembre del 2020 s'han registrat: 
- 13 casos de dones que han estat ateses als CAPs de Sant Cugat davant dels 19 casos l'any 2019
- 3 casos que han arribat a través de la Policia Local i dels quals els Mossos n'estan fent seguiment 
- 40 denúncies als Mossos davant de les 76 de l'any anterior