Reportatge

El Casal de Can Canyameres, una reivindicació històrica que juga a contrarellotge

L'associació veïnal del barri avisa del perillós estat de la masia i l'amenaça creixent any rere any d'esfondrar-se

per Sergi Baixas, 1 de desembre de 2020 a les 09:00 |
Imatge de la masia de Can Canyameres, a dia d'avui, abandonada | Wikipedia
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La masia de Can Canyameres porta anys en el punt de mira de l'agenda veïnal de Volpelleres i és que la demanda històrica és convertir la finca en un Centre Cultural pel barri. Malgrat que partits polítics com ERC i Junts per Sant Cugat van recollir la rehabilitació d'aquest espai com a equipament municipal en el seu programa electoral, el projecte continua desatès.  L'immoble abandonat, que data entre els segles XVI i XVII, s'ubica al bell mig de Volpelleres sent molt atractiu per donar-li un ús centralitzador de serveis pel barri. Tot i això, Can Canyameres porta anys en un estat perillós i s'està entrant en una carrera a contrarellotge per consolidar els fonaments de la masia abans que s'esfondri.

Segons el president de l'Associació de Veïns del Barri de Volpelleres, Alberto Valcarce, cal avançar ràpidament perquè la finca "s'està caient a trossos". Per aquest motiu, en declaracions a NacióSantCugat, insta a l'Ajuntament a intervenir-hi al més aviat possible per tal de conservar l'espai.


Valcarce assenyala que, amb el temps jugant en contra, ara serà el moment de veure si realment els partits de l'Ajuntament es preocupen i mostren el seu compromís de paraula agafant el tema com un projecte prioritari i no acaba en paper mullat. La tinència d'alcaldia d'Urbanisme, Francesc Duch, va visitar l'espai a principis de novembre i el partit va assegurar que "la consolidació d'aquest immoble és una prioritat del nostre programa electoral". Les peticions d'aquest mitjà per parlar amb Duch han quedat desateses. I és que el veïnat ho té clar. A través de les xarxes socials i un vídeo penjat al seu lloc web, l'entitat local somia amb convertir aquest espai, cada any més malmès, en un equipament públic que uneixi el barri i sigui el bressol de nous moviments associatius. A l'interior visualitzen aules de música, per fer tallers, gastronòmiques; espais per acollir exposicions, conferències, cinema i concerts; àrees exteriors per fer activitats i promoure espais socials-relacionals entre la ciutadania.


El problema principal però, rau en el finançament de les obres de rehabilitació. En un primer moment caldria assegurar els fonaments de l'immoble i, a posteriori, dur a terme les tasques de restauració perquè pogués acollir el centre cultural previst. Un pressupost que previsiblement s'enfilaria en "milions d'euros". Tot i això, Valcarce considera que s'ha d'anar avançant elaborant un pla funcional i més endavant ja valorar com finançar el projecte i buscar subvencions. Cal recordar que Can Canyameres apareix a l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

Un pla funcional que ja ha anat avançant la pròpia associació veïnal per "avançar-li la feina" a l'Ajuntament i no endarrerir més el projecte. En aquest grup de treball convocat pel mateix veïnat es calendaritza una intervenció d'urgència per eliminar riscos i reforçar el tancament de la masia abans que acabi el 2020 -actualment tapiada-; consolidar la teulada de la finca durant el 2021; i aprovar el pla funcional elaborat a través d'un procés participatiu per poder obrir l'espai de cara al 2023. A Volpelleres, encreuen els dits perquè s'arribi a temps. 

 

Participació