sàhara occidental

Concentració a les portes de l'Ajuntament de Sant Cugat per la defensa del Poble Sahrauí

Fa dues setmanes que s'ha trencat l'alto al foc reactivant-se el conflicte armat entre l'exèrcit marroquí i el Frente Polisario

per NacióSantCugat, 24 de novembre de 2020 a les 10:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'associació local Sant Cugat amb el Poble Sahraui (SCAPS) ha convocat una concentració aquest dijous 26 de novembre a les 19 h davant de les portes de l'Ajuntament vallesà. Un acte de reivindicació i solidaritat sota el lema: "Ara i sempre per la llibertat del poble sahrauí". L'organització crida a la participació respectant les mesures sanitàries decretades per la pandèmia. 

Una convocatòria que neix dues setmanes després que s'hagi desencadenat la represa del conflicte armat entre l'exèrcit marroquí i el Frente Polisario, violant els acords d'alto al foc. En aquest sentit, la coordinadora d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí i regidora de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Gemma Aristoy, ha acusat el govern espanyol de "deixadesa" i ha reclamat "que s'hi posi i resolgui aquesta situació". "S'ha traspassat una línia, suposo que sobrepassats per haver d'aguantar tants anys aquesta repressió, la poca possibilitat de tenir veu, les promeses de referèndum que no han arribat, i la vulneració de drets que està patint el territori".
Sant Cugat, amb el poble Sahrauí


El passat 9 de novembre, el govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica-RASD va emetre un comunicat en el que posava en alerta el Consell de Seguretat de Nacions Unides i la comunitat internacional de la situació que s’està vivint al Guerguerat, al sud-oest del Sàhara Occidental, i les seves possibles conseqüències. 

És per això que l'Ajuntament de Sant Cugat s'ha sumat a la declaració de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) en relació a l’escalada militar on s'insta el Regne del Marroc a què compleixi els acords internacionals i, en concret, el Pla d’arranjament -Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991-, i que retiri de forma immediata els seus efectius militars del Guerguerat i deixi d’utilitzar el Guerguerat o un altre pas del sud-oest del territori sahrauí per comunicar-se amb Mauritània.Què ha passat al Sàhara? 

Des de fa tres setmanes civils sahrauís s’estan manifestant de forma pacífica bloquejant la carretera que va des del Guerguerat, a l’extrem sud del Sàhara Occidental, fins a Mauritània. La bretxa del Guerguerat, feta al mur que separa en dos el Sàhara Occidental, serveix com a punt de comunicació per carretera amb Mauritània, i diàriament és utilitzat per camions de mercaderies que entren i surten sense cap control per part del Marroc ni de la MINURSO sobre si allò que surt del territori del Sàhara Occidental és fruit de l’espoli dels seus recursos naturals.

El 13 de novembre, tropes de l’exèrcit del Marroc han entrat a la zona del Guergerat per trencar el bloqueig dels manifestants i formar un passadís per facilitar el pas de tot tipus de vehicles en la franja de cinc quilòmetres que separen la duana marroquina amb Mauritania. La resposta del Front Polisario ha estat agafar posicions davant un eventual enfrontament armat. Aquesta situació suposarà, així mateix, la fi de l'alto el foc i pot obrir la porta a l'esclat d'una nova guerra total a la regió.
 

Declaració CCASPS Davant Escalada Militar Marroc_Sàhara_13.11.20 (1) by naciodigital on Scribd

 

Participació