Manifestació per la defensa del Poble Sahrauí: «Mentre duri l'ocupació del Marroc hi haurà guerra»

La coordinadora d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí i regidora santcugatenca, Gemma Aristoy, acusa el govern espanyol de "deixadesa" i reclama que "resolgui aquesta situació"

Redacció
19 de novembre del 2020
Actualitzat a les 17:08h
Centenars de persones es van manifestar ahir al vespre davant del Consultat del Marroc a Barcelona per reivindicar el dret a l'autodeterminació del Sàhara Occidental i denunciar la violació dels acords d'alto el foc aquest divendres passat, que ha desencadenat la represa del conflicte armat entre l'exèrcit marroquí i el Frente Polisario.

Fa unes setmanes, la tensió entre Rabat i el Frente Polisario va començar a incrementar quan un grup d'activistes sahrauís van bloquejar un pas limítrof amb Mauritània anomenat El Guerguerat, acusant el Marroc d'utilitzar-lo il·legalment. Els campaments de refugiats sahrauis es van aixecar i es van dirigir a la zona. El Frente Polisario, acusant l'exèrcit marroquí de trencar l'alto el foc, va declarar l'estat de guerra.

Davant d'aquest escenari, la coordinadora d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí i regidora de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, Gemma Aristoy, ha acusat el govern espanyol de "deixadesa" i ha reclamat "que s'hi posi i resolgui aquesta situació". "S'ha traspassat una línia, suposo que sobrepassats per haver d'aguantar tants anys aquesta repressió, la poca possibilitat de tenir veu, les promeses de referèndum que no ha arribat, i la vulneració de drets que està patint el territori".

L'activista sahrauí Nora Mulay assegura que "ningú desitja la guerra", però creu que "és l'única manera" que el pobla sahrauí pugui aconseguir un referèndum d'autodeterminació. "Sempre hem lluitat d'una manera pacífica, fent la pau, dialogant, però ningú ens escolta; ni el govern espanyol ni les Nacions Unides", assegura. 

Sota domini colonial espanyol fins el 1976, el Sàhara Occidental ha estat ocupat des d'aleshores pel Marroc i està considerat per les Nacions Unides un territori pendent de descolonització.

Sant Cugat, amb el poble Sahrauí

El passat 9 de novembre, el govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica-RASD va emetre un comunicat en el que posava en alerta el Consell de Seguretat de Nacions Unides i la comunitat internacional de la situació que s’està vivint al Guerguerat, al sud-oest del Sàhara Occidental, i les seves possibles conseqüències. 

És per això que l'Ajuntament de Sant Cugat s'ha sumat a la declaració de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) en relació a l’escalada militar on s'insta el Regne del Marroc a què compleixi els acords internacionals i, en concret, el Pla d’arranjament -Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991-, i que retiri de forma immediata els seus efectius militars del Guerguerat i deixi d’utilitzar el Guerguerat o un altre pas del sud-oest del territori sahrauí per comunicar-se amb Mauritània.

Què ha passat al Sàhara? 

Des de fa tres setmanes civils sahrauís s’estan manifestant de forma pacífica bloquejant la carretera que va des del Guerguerat, a l’extrem sud del Sàhara Occidental, fins a Mauritània. La bretxa del Guerguerat, feta al mur que separa en dos el Sàhara Occidental, serveix com a punt de comunicació per carretera amb Mauritània, i diàriament és utilitzat per camions de mercaderies que entren i surten sense cap control per part del Marroc ni de la MINURSO sobre si allò que surt del territori del Sàhara Occidental és fruit de l’espoli dels seus recursos naturals.

El 13 de novembre, tropes de l’exèrcit del Marroc han entrat a la zona del Guergerat per trencar el bloqueig dels manifestants i formar un passadís per facilitar el pas de tot tipus de vehicles en la franja de cinc quilòmetres que separen la duana marroquina amb Mauritania. La resposta del Front Polisario ha estat agafar posicions davant un eventual enfrontament armat. Aquesta situació suposarà, així mateix, la fi de l'alto el foc i pot obrir la porta a l'esclat d'una nova guerra total a la regió.
 

Declaració CCASPS Davant Escalada Militar Marroc_Sàhara_13.11.20 (1) by naciodigital on Scribd