«Salvem la nit»: l'oci nocturn de Sant Cugat fa una crida a la solidaritat per continuar mobilitzat

Som Oci Nocturn ha engegat una campanya de micromecenatge per ajudar al sector a mantenir el pols al carrer i aconseguir "fer justícia"

Interior d'una discoteca.
Interior d'una discoteca. | Joaquim Albalate
19 de novembre del 2020
Actualitzat a les 12:37h
"Salvem la nit". Aquest és el lema de la campanya impulsada per la plataforma Som Oci Nocturn a través de diversos GoFundMe per recaptar fons amb l'objectiu de "continuar amb les mobilitzacions i mantenir la lluita". Una crida a la solidaritat de la ciutadania per ajudar-los a mantenir el pols al carrer i aconseguir "fer justícia". 

A nivell local, el sector fa pinya per arribar a més gent i obtenir més suport. La portaveu de l'Oci Nocturn de Sant Cugat i coordinadora de Som Oci Nocturn, Laura Garcia, avisa que després de més de vuit mesos tancats, la situació ha esdevingut crítica. "No podem més. Hem destinat tots els recursos empresarials, personals, ens hem endeutat... És insostenible", lamenta. "Tenim dret a sobreviure", exclama. 

"Espanya és l'únic país d'Europa que no ha salvat el sector. Ens han deixat caure", denuncia assenyalant que encara no saben quan podran tornar a obrir. "El pla de desescalada previst fins gener no apareixem", apunta. Davant de la incertesa general, Garcia augura que fins al mes de març o abril no tindran cap mena d'informació per poder començar a negociar i preparar la reobertura dels locals amb les mesures sanitàries pertinents.

Per aquest motiu, des de la plataforma mantenir la "lluita viva" per reclamar quatre punts: ajudes econòmiques directes al sector per poder aguantar sense haver d'abaixar la persiana; l'elaboració d'un pla sectorial del Procicat que contempli les mesures a emprendre de cara a la reobertura; la hibernació dels costos dels establiments (taxes o impostos), o en tot cas, ajudes per reduir els deutes i el pes financer de les empreses; i la intervenció europea al país degut a la mala gestió de la crisi sanitària per part de les administracions públiques espanyoles i catalanes. 

I és que des de l'inici de la pandèmia, l'oci nocturn denuncia haver estat el cap de turc de la crisi sanitària. "Hem patit una criminalització pública i mediàtica totalment injusta com a fonts de contagis". La portaveu al·lega que, estant tancats des del mes de març, es demostra que no han tingut res a veure amb el repunt de la segona onada.

La patronal Fecasarm (Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals) ha denunciat "els gravíssims danys i perjudicis" que aquesta decisió suposa per aquests locals afegint que hi ha més de 150.000 llocs de treball directes i 20.000 d'indirectes en joc. Tanmateix també consideren que la prohibició total de l'oci nocturn suposa en realitat un "risc superior de contagi" perquè fomenta la pràctica de l'oci nocturn il·legal com ara en festes privades o "botellots".