Els Diables donaran la benvinguda al Nadal de Sant Cugat

Faran una tronada simultània a diferents punts de la ciutat en unes festes sense Trenet a causa de les mesures contra el coronavirus

Les llums de Nadal s'encendran el pròxim 27 de novembre.
Les llums de Nadal s'encendran el pròxim 27 de novembre. | Lali Puig
19 de novembre del 2020
Actualitzat el 20 de novembre a les 10:51h
Sense acte multitudinàri d'encesa de llums a la plaça d'Octavià i sense Trenet de Nadal. Les festes nadalenques s'acosten i també estaran marcades per la pandèmia del coronavirus.  Així doncs, el Nadal arrencarà divendres, 27 de novembre, a les 18.30 hores quan els santcugatencs escoltin una tronada simultània a 30 punts de la ciutat a càrrec de Diables Sant Cugat. Fins a 44 quilos de pólvora faran tremolar el municipi per just després il·luminar la ciutat per donar la benvinguda al Nadal.

En una roda de premsa, aquest dijous al matí, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha remarcat que, malgrat la situació de pandèmia, "tenim clar que el Nadal es viurà amb intensitat a Sant Cugat". No hi haurà les 2.000 persones de l'any passat a Octavià amb l'encesa, "però tindrem una entitat de cultura popular representant l'inici de Nadal". 

Una seixantena de diables de la ciutat es repartiran en diferents punts, allunyats de les zones boscoses per fer sentir les traques i carcasses típiques de les festes majors. La vicepresidenta dels Diables, Cristina Zafra, ha explicat que han revisat tots els espais per garantir-ne la seguretat i ha explicat que estan molt il·lusionats per formar part d'aquest acte. L'última vegada que els Diables Sant Cugat van fer una actuació va ser l'agost del 2019 a Isona, "ens cremem a sobre", ha afegit. Però per evitar aglomeracions, l'Ajuntament no farà públiques les ubicacions exactes de l'activitat. En definitiva, "una bona manera de dir que la cultura no s'atura", ha insistit Madrona. 

Enguany també s'incrementaran els llums de Nadal per tal de reactivar el comerç de la ciutat. En total, 248.218 bombetes LED, il·luminaran els carrers i places de la ciutat de 17.30 a les 23h cada dia, tret dels festius en què les bombetes s'apagaran a les dues de la matinada.

Els llums de Nadal arribaran a tot el municipi en virtut de la recent moció institucional aprovada al ple. El compromís implica que, per primera vegada, els llums arribin de forma més àmplia a tot el territori, també a Mira-sol i Volpelleres. A més a més, també s'il·luminaran els mercats municipals. Una ampliació que implica tots els eixos comercials i el conjunt dels districtes. En aquest sentit, el regidor de Serveis Urbans, José Gallardo, ha expressat que "som molt conscients que la llum d'aquest Nadal és més necessària que mai". 

Així doncs, s'incrementarà en un 24% les llums de Nadal que enguany aniran el 100% a càrrec de l'Ajuntamenti amb un pressupost de 177.000 euros, 115.000 euros més que l'any anterior. Una aposta que es farà "buscant l'equilibri entre més llums i la sosteniblitat", ha explicat Gallardo, que ha insistit en l'aposta per llums LED de baix consum. 

Tornen les fires de Nadal i Reis 

Tot i la situació de coronavirus, des de l'Ajuntament de Sant Cugat es vol fer una aposta ferma per incentivar les compres en el comerç local. Les tradicionals fires de Nadal i Reis s'instal·laran a la ciutat però ho faran amb aforaments reduïts per evitar aglomeracions. Així, la Fira de Nadal i Artesans de Sant Cugat, es farà del 27 de novembre a 24 de desembre, a la plaça d'Octavià. El seu horari serà de 10 a 20 h i comptarà amb 10 parades. Cal destacar que els djous al matí estarà tancada per coincidència amb el mercadet. 
 

Roda de premsa per l'encesa de llums. Foto: Lali Puig


Per la seva banda, la Fira de Reis serà del 2 al 5 de gener, a la Rambla del Celler. Es farà de de 10 a 21 h i tindrà 50 parades. Les fires comptaran amb actuacions musicals de La Pua. En aquest sentit, la tinenta d'alcaldia de Comerç, Elena Vila, ha insistit que "ampliar els llums de Nadal era quelcom just i necessari, sobretot pel comerç local". 

En aquest sentit, Vila ha aprofitat per recordar que fins al 30 de novembre la ciutadania té temps per gastar el val de descompte per valor de 20 euros descarregable a l'app Gràcies! Compra a Sant Cugat!, a la qual s'han adherit més de 100 comerços santcugatencs.

Per ajudar la ciutadania que tingui dubtes de com descarregar-se el val, l'Ajuntament farà diverses accions informatives: el dilluns, 23 de novembre a la plaça dels Quatre Cantons amb una carpa informativa i els dies 24, 25 i 26 de novembre, de 9 a 13h al taulell de l'Ajuntament.