El veïnat, indignat davant la negativa de CatSalut de reobrir els consultoris de la Floresta i les Planes

La proposta de mínims presentada pel moviment veïnal ha estat desestimada

Un mosso a l'interior de l'equipament durant l'ocupació del consultori.
Un mosso a l'interior de l'equipament durant l'ocupació del consultori. | Sergi Baixas
Sergi Baixas
18 de novembre del 2020
Actualitzat a les 10:17h
Descartada. La "proposta de mínims" presentada pel moviment veïnal per crear una unitat funcional compartida entre el barri de la Floresta i les Planes i mantenir una mínima cobertura sanitària durant la pandèmia ha estat desestimada.

En un comunicat, els veïns expliquen que la resposta de CatSalut ha estat "negativa" confirmant que no es recuperarà l'atenció mèdica als consultoris. Una decisió, diuen des del Departament de Salut, emmarcada en la voluntat de reforçar l'atenció en el desplegament del Pla d'Enfortiment i Transformació de la Primària.

Un anunci que des del veïnat dels barris santcugatencs consideren "inacceptable". Denuncien el "cinisme i mala fe d'una administració privatitzadora que ha venut els serveis públics a empreses privades i que ha permès que un dret fonamental com la salut, es convertís en un bé de consum".

Per aquests motius insisteixen en la reobertura total i immediata dels consultoris i la revisió i fiscalització dels contractes amb l'empresa proveïdora del servei MútuaTerrassa. Asseguren que la pandèmia ha deixat al descobert una "desinversió i deixadesa que ja fa massa anys que s'arrosseguen". "El Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària seria una gran idea, si no fos que sembla el vestit nou de l’emperador: totes veiem que el CatSalut està despullat, només la consellera Vergés creu que porta un vestit nou", assenyalen.

Davant d'aquest últim capítol, es convocarà una assemblea oberta pel proper dimarts 1 de desembre a les 17.30 h a la plaça del Poble per valorar la situació i planificar futures accions.

Proposta de mínims per crear una unitat funcional entre el barri de la Floresta i les Planes per mantenir una cobertura sanitària durant la pandèmia. Aquesta ha estat la petició veïnal que ha sortit de la reunió entre el veïnat amb CatSalut i MútuaTerrassa que es va convocar a través de l'Ajuntament per trobar una solució al reclam de reobertura dels equipaments sanitaris de la comunitat.

Els veïns però, remarquen que els representants de CatSalut i MútuaTerrassa "no es van moure ni un mil·límetre en el seu posicionament". Relaten que les administracions van apuntar a la situació pandèmica actual com a motiu principal de la decisió presa sobre el tancament parcial dels serveis de l'atenció primària i que la reobertura total a hores d'ara és "impossible". Malgrat tot, sí que van posar sobre la taula un futur pla d'enfortiment de l'assistència primària que no va anar acompanyada de cap referència explícita als centres de referència de la Floresta i les Planes.

Davant d'aquest "immobilisme", el veïnat va presentar una "proposta de mínims" amb la voluntat de trobar una solució pactada. Una unitat funcional compartida entre els dos barris de tal manera que tres dies a la Floresta i dos dies a les Planes hi hagi personal mèdic, d'infermeria i d'administració. Un escenari que ajudaria a mantenir un "servei mínim de qualitat" que també ajudés a reduir desplaçaments. "Una solució provisional que hauria de venir acompanyada d'una data de reobertura total dels serveis de salut dels consultoris", rematen. Des de CatSalut s'han compromès a estudiar la proposta i donar resposta abans del dia 6 de novembre.

En un comunicat, els veïns agraeixen el posicionament "sense embuts" d'alguns membres del consistori durant la reunió i fan una crida a organitzar-se en xarxa amb qui pateixin situacions similars arreu del país perquè les properes mobilitzacions en defensa d'una sanitat pública de qualitat tinguin encara més força.