Camions d'escombraries contra el masclisme; la nova campanya de Sant Cugat pel 25-N

L'objectiu de l'Ajuntament és visibilitzar la campanya 'El masclisme mata: barrem-li el pas!"

Camió d'escombraries amb la campanya contra la violència masclista.
Camió d'escombraries amb la campanya contra la violència masclista. | Lali Puig
17 de novembre del 2020
Actualitzat a les 14:50h
El pròxim 25 de novembre es commemora el Dia Internacional contra la violència masclista i a Sant Cugat s'han organitzat diverses accions i activitats per la prevenció, la sensibilització i l'acompanyament. Eguany l'Ajuntament ha volgut generar més impacte visual a la ciutadania i per això ha vinilat diversos camions d'escombraries a la ciutat que durant diverses setmanes recorreran els carrers amb el missatge El masclisme mata: barrem-li el pas!

De gener a setembre el Servei d'Atenció i Informació a les Dones (SIAD) ha atès a 145 dones de les quals 68 han patit violència masclista. En nombres absoluts això significa un increment del 21% respecte del 2020.

En una roda de premsa a la Casa de Cultura, la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha explicat que s'ha volgut mantenir el mateix lema que el de l'any passat perquè és "prou clar i contundent". "No ens cal redissenyar la nostra convicció contra el masclisme", ha insistit.

La novetat de la campanya d'enguany arriba per l'originalitat del suport. A banda de carrers i marquesines, des de l'Ajuntament s'ha volgut fer un pas més enllà i generar més impacte amb una campanya als camions d'escombraries. En total se n'han vinilat 13 que recorreran diferents punts de la ciutat. Gibert ha agraït la col·laboració de les àrees del Consistori implicades. "Hem volgut utilitzar la metàfora d''aquí dins hi posem violències' com a rebuig total del masclisme".

Xerrades i exposicions adaptades a la pandèmia

Entre les activitats programades n'hi ha directament organitzades per l'Ajuntament però també per entitats de la ciutat com Noestasola, l'Ateneu santcugatenc, UNIPAU o Refugees Welcome. Fins al 4 de desembre es podrà veure a la Casa de Cultura l'exposició Silencis. Les filles del masclisme de Susana Malagon, una exposició de retrats de dones en draps de cuina com a "eina d'empoderament i transformació".
 

Roda de premsa de Sant Cugat pel 25-N. Foto: Lali Puig



La seva autora ha explicat que ​són "testimonis dels masclismes que han hagut de patir al llarg de la seva vida" i que l'exposició vol ser una expressió de llibertat de totes aquestes dones que durant tota la seva vida han hagut de patir violències. "La necessitat personal d'expressar-se s'ha convertit en necessitat col·lectiva", ha afegit.

​Segons Gibert, "la diada del 25 de novembre "ens recorda que vivim en una societat patriarcal i masclista on la dona és agredida pel fet de ser dones". "Les violències són una xacra social i formen part de l'esfera pública", ha afegit la responsable d'Igualtat a l'Ajuntament santcugatenc.

Programa 25N by naciodigital on Scribd