Sant Cugat lliure de símbols borbònics: retiren la medalla d'or del rei emèrit Joan Carles I

ERC, CUP i Junts han presentat una moció conjunta a petició d'Òmnium que ha rebut l'abstenció del PSC i el vot en contra de Cs

Joan Carles I, en una imatge d'arxiu.
Joan Carles I, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
16 de novembre del 2020
Actualitzat a les 20:32h
Sant Cugat ja és una ciutat lliure de símbols borbònics. ERC, Junts i la CUP han aprovat retirar la medalla d'or de la ciutat a Joan Carles I que va ser-li atorgada l'any 1977. La moció, presentada a petició d'Òmnium Cultural de Sant Cugat, ha rebut els vots en contra de Cs però l'abstenció dels regidors del PSC, al govern. 

De fet el PSC ha presentat una moció alternativa perquè el seu portaveu, Pere Soler, ha considerat que tot i que "compartim els acords, no els atesos". Una proposta que si hagués rebut els suports necessaris, hauria fet caure la moció original. De fet, fins i tot, Soler ha llançat una proposta in vocce per esborrar tots els atesos i que els grups votessin la seva proposta. Però l'oferta no ha prosperat perquè els partits independentistes han volgut ser fidels a la moció d'Òmnium.

Carmela Fortuny, de Junts, ha manifestat que "les distincions haurien de ser per persones exemplars i Joan Carles no ho és". Per la seva banda, Francesc Duch, d'ERC, ha dit que "la corona espanyola és successora del règim franquista" i ha denunciat i rebutjat "la complicitat del govern espanyol en la seva fugida".

Els tres partits independentistes han agraït la tasca d'Òmnium en fer la cerca de la informació i també en la recollida de signatures. De fet, Núria Gibert, de la CUP ha dit que ella no coneixia que se li havia atorgat aquest símbol de la ciutat i ho ha descrit com "una anomalia absoluta". Gibert ha afegit que la monarquia espanyola és una "institució medieval, corrupte, opaca i una de les més cutres d'aquest hemisferi".

Per la seva banda, Aldo Ciprián de Cs ha lloat la figura del monarca i ha assegurat que ha estat gràcies a ells que s'han evitat dos cops d'estat, el 23 de febrer del 1981 i el 3 d'octubre del 2017. 

43 anys amb la medalla d'or de la ciutat 

La retirada ha arribat 43 anys després, i gràcies a la iniciativa d'Òmnium per “esborrar qualsevol rastre de la monarquia espanyola als Països Catalans”. L'entitat promou el canvi de nom de carrers i la retirada d’estàtues i medalles per denunciar el “frau democràtic que suposa la Corona”. I a Sant Cugat, tot i que no queden noms vinculats a la Corona sí que en una acta d'un ple municipal es va trobar que la ciutat havia atorgat aquest símbol al Borbó.

Aquí es pot consultar l’acta del ple de l’Ajuntament de Sant Cugat de 3 d’agost de 1977 en què, a proposta de l’Alcalde Francisco de P. Llatjós García els regidors José Busquets Farrás, Pedro Xercavins Girbau, José Maria Coll Médico, Pedro Puyol Tortosa, José Bonet Sans, José Saperas Domenech, Jesús Feliu Pla i Salvador García Alfonso, aproven el Dictamen de 2 d’agost de la Comissió de Governació del mateix Ajuntament.
 

Acte del ple de Sant Cugat on s'atorga la medalla d'or a Joan Carles I. Foto: Aj. Sant Cugat