ple municipal

Junts es queda sol defensant l'arxivament de la Fiscalia per adjudicacions irregulars a Sant Cugat

El ministeri públic detecta una "preocupant falta de control" i remet el cas a Antifrau

per Anna Mira , Sant Cugat , 16 de novembre de 2020 a les 17:32 |
Junts per Sant Cugat ha estat l'únic partit amb representació a l'Ajuntament de Sant Cugat que s'ha mostrat "satisfet" davant del decret d'arxivament de la Fiscalia per les irregularitats en la contractació. Una denúncia de Cs feta el març del 2019 ha fet que el ministeri públic finalment no hagi trobat delicte però sí una "preocupant falta de control" i "deixadesa" pel que fa a la contractació dels anys 2017 i 2018. Per comprovar si la situació s'ha reconduït, el fiscal remet ara el cas a l'Oficina Antifrau. 


"És una bona notícia per Sant Cugat que la Fiscalia conclogui que no hi ha delicte", ha afirmat l'exalcaldessa i actual portaveu de Junts, Carmela Fortuny. Una vegada arxivada "estem en el punt on érem, elaborar un pla de millora i entenc que s’està fent". 

Unes paraules que han xocat frontalment amb els tres partits al govern -ERC, PSC i la CUP- però també amb Cs promotors de la causa. Precisament, segons el seu portaveu, Aldo Cirprián, el document és "un autèntic rapapolvo". Qui ha estat molt crítica ha sigut la responsable de Bon Govern, Lourdes Llorente que ha assegurat que "no ens sentim ni contents, ni satisfets ni orgullosos, sinó tot el contrari". "Resulta evident que l’exigència no ha estat pels funcionaris ni pels responsables polítics", ha afegit Llorente. En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu d'ERC, Francesc Duch, qui ha asseverat que "durant els darrers 32 anys de governs convergents s'han evidenciat irregularitats". 

Duch ha afegit que "això s'ha d'acabar perquè estem patint les conseqüències de la deixadesa i descontrol". Per la seva banda, el líder del PSC, Pere Soler, "això només és la punta de l’iceberg", ha sentenciat. Soler ha assegurat que Junts "van tenir la capacitat d’espatllar dels mecanismes de l'Ajuntament". "No n’hi ha per  treure pit" ha dit, i ha afegit que "encara estic esperant un acte d'humilitat i que demanin perdó".  Unes paraules que Fortuny ha expressat que són "discursos tergiversats i manipulats". "Nosaltres ens devem a la ciutadania i serem honestos i conseqüents", ha insistit. 

Finalment, l'alcaldessa, Mireia Ingla, s'ha volgut dirigir a la ciutadania que "veuen massa sovint com el nom de la nostra ciutat apareixen en sentències i el nom de la fiscalia". "Me n'alegro que no hi hagi principi de delicte, però també cal dir que hi ha hagut deixadesa, falta de control i irregularitats". Una pica-baralla que ha seguit a les xarxes socials. 

 


Deixadesa, falta de control i negligència 

Precisament, aquestes són algunes de les paraules que fa servir el ministeri públic per explicar el modus operandi de la contractació pública durant els governs anteriors. En concret, la investigació assenyala l'Interventor i el Secretari municipal per possible prevaricació per omissió, però determina que no tenien cap intenció de beneficiar-se de la situació i ho atribueix a una certa "deixadesa" de dos càrrecs que éren a punt de jubilar-se. A més, el ministeri apunta que "a Sant Cugat, la diferència entre l'esfera polítia i l'administrativa estava molt desdibuixada, sent la Gerència, un càrrec de confiança". 

 

Decreto de Archivo. Ayto. Sant Cugat (Prensa) (1) by naciodigital on Scribd

 

 

Participació