«VoluminoSOS»: Sant Cugat i Valldoreix s'uneixen per lluitar contra els abocaments il·legals

Les administracions fan una crida a la ciutadania a complir amb la normativa i mantenir neta la ciutat

El regidor de Serveis Urbans José Gallardo i el vocal de l'EMD de Valldoreix Bernat Gisbert
El regidor de Serveis Urbans José Gallardo i el vocal de l'EMD de Valldoreix Bernat Gisbert | Lali Puig / Aj. Sant Cugat
13 de novembre del 2020
Actualitzat el 14 de novembre a les 18:33h
Sant Cugat i Valldoreix s'uneixen per lluitar contra l'incivisme. Amb la posada en marxa de la campanya "VoluminoSOS", s'insta a la ciutadania a complir la normativa de recollida de residus per mantenir net el municipi i evitar molèsties al veïnat. 

Durant els últims mesos, les administracions públiques i associaciocions veïnals han apuntat a un augment d'abocaments il·legals de forma descontrolada a la via pública de la ciutat. En una roda de premsa celebrada aquesta tarda a l'Ambiteca, asseguren que, malgrat augmentar els equips i la dedicació per garantir un bon servei, es continuen detectant abocaments fora dels horaris establerts. Un exemple és que durant la prohibició de treure voluminosos al carrer per l'estat d'alarma, se'n van recollir més de 66 tones.

Per aquests motius s'engega la campanya "VoluminoSOS" per interpel·lar la ciutadania a revertir aquesta situació. Diverses banderoles amb la imatge de la campanya s'instal·laran per tot el municipi juntament amb l'enviament de 34.000 targetons informatius a totes les llars acompanyats d'un imant amb la informació sobre el servei de recollida establert. 
 

L'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix lluitaran plegats contra l'incivisme Foto: Lali Puig / Aj. Sant Cugat


L'objectiu, tal com han recordat el regidor de Serveis Urbans José Gallardo i el vocal de l'àmbit de Gestió de Residus de Valldoreix Bernat Gisbert, és recordar als usuaris de l'existència d'un dispositiu dissenyat perquè cada persona que desitgi desprendre's d'un objecte voluminós el pot deixar al carrer, el dia assignat. "És un problema de ciutat i que calia donar una resposta sense importar els colors polítics", han assegurat.

L'horari establert és diumenge i dijous al Centre; dimarts a Mira-sol i Can Barata; dimecres a la Floresta i les Planes; i dilluns a Valldoreix (en aquest barri cal deixar-los a les cantonades); al costat del contenidor més proper.

A banda d'aquest servei de recollida al carrer, els objectes voluminosos es poden continuar portant a les dues deixalleries municipals (l'Ambiteca -antic Punt Verd del Centre- i el Punt Verd de Can Calopa. També s'apunta que en cas de necessitat -persones molt grans o amb mobilitat reduïda- s'ofereix un servei de recollida a domicili. Per sol·licitar-lo cal trucar al telèfon gratuït 900 103 146. 

Sancions econòmiques

Cal recordar que a Sant Cugat existeix l'ordenança de convivència ciutadana que permet sancionar amb multes econòmiques de fins a 3.000 euros a aquells ciutadans que no compleixin amb els horaris i espais de recollida de voluminosos.

Pel que fa a les dades dels darrers anys, el febrer de 2017 es va posar en funcionament aquest sistema de recollida de voluminosos. Des que es va posar en funcionament el servei, la recollida al municipi s’ha incrementat passant d’unes 1.000 tones anuals a més de 1.500. El que suposa un increment del 50%. Una tendència a l'alça que es manté a tot arreu excepte a Valldoreix. 

Què és un voluminós?

S’entén per voluminosos tots aquells productes que per les seves dimensions i pel seu tractament no poden ser dipositats en els contenidors. S’inclouen mobiliari, matalassos, somiers, fustam i ferralla. 

S’exclouen del sistema de recollida de voluminosos la roba, estris de cuina i els aparells elèctrics i electrònics de tota mida, ja que són residus especials i s’han de recollir per via específica. En comprar-ne un de nou, el comprador pot sol·licitar la recollida a l’establiment on es fa la compra. Si són de petites dimensions, encara que no en comprem un de nou, també es poden portar directament als comerços on en comercialitzen. Finalment, a les deixalleries municipals també els podem portar.