Sant Cugat impulsa un nou pla per «potenciar i dignificar» les polítiques locals destinades al jovent

Un "full de ruta" dividit en cinc grans eixos i una cinquantena d'accions per millorar el benestar dels joves durant els propers tres anys

Els regidors de Joventut, Alba Gordó i Marco Simarro, presentant el cartell del nou Pla Local de Joventut
Els regidors de Joventut, Alba Gordó i Marco Simarro, presentant el cartell del nou Pla Local de Joventut | Ajuntament de Sant Cugat
12 de novembre del 2020
Actualitzat a les 11:58h
Sant Cugat presenta el nou Pla Local de Joventut 2020-2023 per "potenciar i dignificar" les polítiques de joventut i donar resposta a les necessitats del col·lectiu. Un document sota el títol "Tenim un pla!" que marca les línies estratègiques, objectius i accions concretes que estructuraran les polítiques de l'Àrea de Joventut al llarg dels propers tres anys amb l'objectiu de millorar el benestar dels joves de la ciutat.



Un "full de ruta" que s'ha elaborat a partir d'una diagnosi de la realitat juvenil al municipi (més de 500 enquestes), dividit en cinc grans eixos amb 18 objectius i derivats en 53 accions concretes. Els cinc eixos es basen en: generar una oferta alternativa d'oci que promogui la cohesió social i les relacions saludables; promoure el feminisme i les relacions d'igualtat; facilitar els processos de formació i transició al món laboral; promoure l'esperit i el pensament crític; i fomentar la participació i generar una estratègia comunicativa pròpia enfocada al jovent. 

El govern local assenyala que dels 91.006 habitants de Sant Cugat, 22,472 són joves -de 12 a 29 anys-. Unes xifres que suposen el 21,78% de la població. En aquest sentit, el regidor de Joventut i Participació, Marco Simarro, assegura que el servei de Joventut ha estat "poc prioritzat políticament" i que "ha passat per alt al jovent de la ciutat". Per això, s'ha volgut enfocar com una "aposta clara de govern" que comptarà amb l'estreta col·laboració de les diferents àrees del consistori per desplegar-lo.

Simarro explica que "veníem d’un pla adreçat persones de 0 a 30 anys que no estava ni aprovat". Per això, s'ha volgut reendreçar i posar èmfasi en un pla de joventut en "clau transformadora" reforçant les polítiques destinades a joves d'entre 18 i 30 anys"

Per la seva banda, la també regidora de Joventut, Alba Gordó, ha afirmat que "els joves de Sant Cugat fa molts anys que ens sentim desemparats i desatesos per les institucions" i que per aquest motiu, han decidit "revertir la situació escoltant i en sintonia" amb el conjunt de joves de la ciutat. "Les entitats juvenils, i el jovent en general, tenen molt a dir, i des de l'Ajuntament, després de molts anys, els volem escoltar", ha assegurat.

En un primer moment s'havia previst organitzar un fòrum presencial amb el jovent santcugatenc per donar a conéixer les principals línies polítiques proposades i cridar a la participació en l'elaboració del guió per "treballar plegats". No obstant això, a causa de la pandèmia, aquesta trobada quedarà ajornada fins que la situació ho permeti i mentrestant s'optarà per celebrar-les en format virtual.

El Pla de Joventut es portarà a aprovació en el pròxim ple de novembre que se celebrarà aquest dilluns, dia 16. Posteriorment, restarà un mes en exposició pública perquè qui ho vulgui pugui fer noves aportacions. El document definitiu es ratificarà en el ple municipal del 21 de desembre, incorporant, o no, les esmenes que s’hagin rebut. Finalment, un cop tingui el vistiplau del plenari, es passarà a la fase d’implementació del PLJ al llarg del període 2020-2023.