Sant Cugat estudiarà comprar Torre Negra per 2,8 milions d'euros

Es tracta d'una finca de 85 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals amb l'edifici fortificat del segle XII

L'àmbit de Torre Negra, ubicat al terme municipal de Sant Cugat
L'àmbit de Torre Negra, ubicat al terme municipal de Sant Cugat | Aj. Sant Cugat
11 de novembre del 2020
Actualitzat a les 18:47h
L'Ajuntament de Sant Cugat inicia els tràmits per adquirir la masia i la finca de la Torre Negra. Els propietaris han ofert a l'Ajuntament la seva compra per uns 2,8 milions d'euros perquè passi a formar part del patrimoni públic de la ciutat. 

El govern municipal ha valorat molt positivament l'oferta de compra i la "bona sintonia i complicitat" amb la família Rabadà anunciant que "faran tot el possible" per adquirir la totalitat de la propietat. Així doncs, ara es posaran en marxa els tràmits administratius necessaris -com l'informe de valoració patrimonial- per validar l'operació que haurà de ser aprovada pel ple municipal amb una prèvia autorització de la Generalitat de Catalunya.

En una roda de premsa celebrada aquest dimecres, el tripartit considera l'oferta dels propietaris d'"assenyada" i es mostra satisfet perquè "guanya la ciutat". En cas que els estudis tècnics siguin favorables, la masia de la Torre Negra i les 85 hectàrees de la finca passaran a ser de titularitat pública. "Un símbol de la ciutat amb un alt valor històric i patrimonial on els santcugatencs podran gaudir de la masia i del seu entorn privilegiat", ha afirmat l'alcaldessa Mireia Ingla.
 

El govern municipal assegura que farà tot el possible per adquirir la totalitat de la propietat Foto: Lali Puig / Aj. Sant Cugat


Segons ha avançat la tinència d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, el pagament es racionalitzaria al llarg dels pressupostos dels propers anys en matèria d'inversió. Soler defensa la solvència i capacitat inversora del consistori, amb uns diners que no anirien en detriment de cap altra política o despesa corrent. 

Pel que fa al futur ús de l'equipament, la tinència d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha aventurat que serà de caràcter "col·lectiu i públic" en matèria de divulgació i educació de l'espai.

La família Rabadà han assegurat que estan "molt feliços" i que valoren molt positivament l'"entusiasme" de l'equip de govern. Expliquen que tanquen una etapa, però que s'obre una altra "on surt guanyant la població de Sant Cugat" i "Torre Negra tindrà la fama que es mereix". Confessen que durant els últims anys, la finca ha cridat l'atenció d'altres compradors, però que van descartar perquè no coneixien l'interès patrimonial i històric de l'espai.

La història de Torre Negra

Torre Negra, amb gairebé mil anys d'història i considerada Bé Cultural d'Interès Nacional, va ser propietat del Monestir de Sant Cugat fins que el 1842 a causa de la desamortització dels béns eclesiàstics va ser subhastada i venuda a la família Rabadà per més de dos milions de rals.

Erigit com a castell, està inclòs en la revisió del Pla Especial de Protecció del Patrimoni arquitectònic i Catàleg de Sant Cugat -aprovat definitivament el 2008 per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona- com a segon Bé d'Interès Nacional (BECIN), darrere del Monestir, amb el màxim grau d'interès i de protecció. 

Com a una de les "principals portes d'accés" al Parc de Collserola, els propers mesos l'Ajuntament elaborarà una proposta de gestió dels espais agroforestals de la finca per assegurar-ne el seu manteniment i qualitat paisatgística a més d'una proposta dels possibles usos culturals, mediambientals, educatius i socials de l'edifici de la Torre Negra.