El TSJC atorga la competència sobre la gestió de l'aigua de Sant Cugat a l'AMB

Junts per Sant Cugat demana al govern local la posada en marxa d'una taula específica per arribar a un consens municipal

10 de novembre del 2020
Actualitzat a les 12:02h
El futur de la gestió de l'aigua de Sant Cugat passa a mans de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dictamina que aquest ens supramunicipal tingui les competències per decidir sobre la gestió de l'aigua i no els municipis, tal com s'establia en el Reglament Metropolità del Servei del Cicle Integral de l'Aigua. 

Sentència en mà, el grup municipal de Junts per Sant Cugat ha demanat al govern tripartit que posi en marxa una taula específica per treballar aquesta qüestió i arribar a un "consens perquè no hi hagi una acció unilateral, ha reclamat la seva portaveu, Carmela Fortuny.

Per la seva banda, la regidora Crsitina Paraira i consellera a l'AMB, ha explicat que aquesta sentència elimina el punt tres del Reglament Metropolità del Servei del Cicle Integral de l'Aigua, que permetia als ajuntaments decidir quin és el futur de la gestió de l'aigua al seu municipi. "La sentència no tanca cap opció, però dictamina que la decisió s'ha de prendre d'acord amb l'AMB", ha asseverat Paraira qui ha afegit que es tractaria d'un cas com passa amb el transport.

Així doncs, des de Junts han fet saber que en el pròxim ple municipal del dilluns 16 de novembre, faran un prec al govern per demanar una comissió especial de l’aigua. "Amb aquesta sentència hem d’estar millor informats", ha retret Paraira. 

La gestió directa, en mans de l'AMB 

A l'espera de conèixer la valoració del govern d'esquerres de la ciutat, aquesta sentència determina que ha de ser l'AMB qui tingui l'útlima paraula sobre la gestió de l'aigua. Això, posa en perill la ferma voluntat de l'actual equip de govern d'apostar per la municipalització d'aquest bé.

Cal recordar que el mes de maig del 2019 vencia la concessió amb Sorea, que ha gestionat l'aigua des de l'any 1974 a la ciutat. Aleshores, l'Ajuntament va decidir crear una comissió d'estudi per valorar la millor opció i es va signar una pròrroga del contracte per dos anys.

Un any després, aquest 2020, l’Ajuntament s’ha incorporat a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública, una entitat que té la finalitat de difondre i promoure la gestió íntegrament pública de l’aigua així com donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap a una gestió pública d’aquest servei.

El mes de maig del 2021 finalitza la pròrroga del servei i caldrà decidir quin model hi haurà a la ciutat els pròxims anys. Però d'acord amb la sentència, que permet presentar-hi recurs de cassació, qualsevol decisió haurà de passar per l'AMB.