L'avinguda Baixador continua aixecant pols: el veïnat, molest amb la picabaralla entre Ajuntament i Generalitat

Una carta enviada des de la conselleria de Territori als veïns de Valldoreix ha encès els ànims al govern local

Imatge de l'avinguda de Baixador
Imatge de l'avinguda de Baixador | Cedida
09 de novembre del 2020
Nou episodi en el reclam històric veïnal per la urbanització de l'avinguda de Baixador de Valldoreix. Aquest dissabte 7 de novembre, elMón publicava una carta oficial entre el cap del gabinet del conseller de Territori Damià Calvet, Xavier Reinaldos, i l'associació veïnal de Valldoreix, on es demanava que Calvet fes de mediador entre l'Ajuntament i ells mateixos per tirar endavant el projecte.

En la missiva, Reinaldos animava a resoldre el conflicte urbanístic directament a través del grup municipal de Junts per Sant Cugat obviant la participació de l'administració local governada per ERC, PSC i la CUP. "Estic segur que aquesta és la via adequada per abordar aquesta actuació i aconseguir un acord que permeti la seva materialització", apunta la mà dreta del conseller. En la mateixa carta però, nega que la Generalitat tingui les competències per finançar la urbanització tal com també es demanava. 

Davant d'aquests fets, l'alcaldessa Mireia Ingla va qualificar la carta de Territori com una "gran deslleialtat institucional" per no explicar a l'AA.VV que correspon tant a l'Ajuntament com a l'EMD de Valldoreix establir el marc de col·laboració administrativa tècnica i econòmica per tirar endavant les obres.

"És inconcebible que un conseller que coneix perfectament l'estat de la qüestió de l'avinguda Baixador, per les seves responsabilitats anteriors com a tinència d'alcaldia d'urbanisme del consistori santcugatenc, no s'adreci al govern municipal per informar-se de primera mà sobre en quin punt es troben les negociacions", va manifestar la republicana. "Mai havíem vist una carta d'una Conselleria tan partidista ni desafortunada", sentenciava.

Els veïns, molestos amb la gestió

Ara, l'Associació de Veïns també s'ha volgut pronunciar. El president de l'entitat, Sergi López, assegura que la direcció de l'EMD no va filtrar la resposta de la conselleria sinó que es va limitar a compartir la resposta entre el veïnat per informar-los. Malgrat mostrar-se d'acord amb Ingla en què la carta resulta "partidista", els molesta que l'Ajuntament "prefereixi fixar-se en la forma i no pas en el fons". "Evidentment no és la millor resposta de la conselleria, però la de l'Ajuntament, tampoc", matisen. 

López reclama que se'ls presenti "d'una vegada" la redacció del projecte que encara no han vist i s'estigui disposat a escoltar les esmenes dels veïns. Tanmateix apunten a la constitució d'un òrgan d'arbitratge i coordinació entre l'EMD, Ajuntament i veïnat per assegurar l'aprovació i inici d'obres durant el 2021.

Per altra banda, també es demana la implementació d'immediates solucions provisionals i s'insisteix a continuar cercant aportacions i subvencions econòmiques addicionals que redueixin l'impacte del cost de l'obra sobre les esquenes dels veïns.