S'aprova el projecte del teatre i la sala Clavé de La Unió amb una inversió de 2,5 milions d'euros

Està previst que aquests treballs d’adequació s’allarguin fins al 2022

Imatge de la nova Unió SantCugatenca
Imatge de la nova Unió SantCugatenca | Cedida
Redacció
05 de novembre del 2020
La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat inicialment el projecte per dotar d’equipament escenotècnic el Teatre de La Unió Santcugatenca i també la seva sala Clavé. Aquest és el següent pas del procés, una vegada completada la rehabilitació arquitectònica de tot l’immoble de La Unió i comptarà amb una inversió municipal de 2,5 milions d'euros. 

L'aprovació arriba després de dies de mala maror entre La Unió i l'Ajuntament per la gestió del nou equipament i la seva propietat. D'una banda, des de l'entitat cultural es demana refer el consorci i no haver de cedir part de la propietat al Consistori mentre que des del govern local es vol fer una propietat horitzontal entre ambdues parts i un conveni per la gestió cultural del teatre. 

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha recordat que "amb la primera fase enllestida, la de la rehabilitació de l’edifici, hem ofert a l’entitat que les seccions puguin entrar-hi" i ha puntualitzat que el mobiliari i els equips informàtics estan acabant de col·locar-se. 

El projecte escenotècnic contempla tots els elements perquè el teatre i la sala Clavé puguin acollir espectacles amb públic. Això contempla l'escenografia i les tarimes; les nstal·lacions de la caixa escènica; la il·luminació; els sistemes i elements vinculats a l’acústica del teatre; la graderia; les butaques del públic; les instal·lacions dels camerinos; i elements sonoreductors. Cal recordar que la sala Teatre disposarà d’una gran flexibilitat gràcies a unes grades retràctils que permetran encabir fins a 400 espectadors asseguts i 800 a peu dret.

Ara el procés continuarà  amb la licitació del projecte, la seva adjudicació i les obres pertinents. Està previst que aquests treballs d’adequació s’allarguin fins al 2022. La proposta escenotècnica ha estat redactada pel mateix equip d’arquitectes que ha rehabilitat l’edifici de La Unió: Dilmé Fabré Torras i Associats.

D’aquesta manera el projecte dona continuïtat a la rehabilitació feta a l’equipament. Cal recordar que aquest equip d’arquitectes va guanyar un concurs públic per proposar projectes de rehabilitació de la Unió i que aquestes primeres obres no incloïen els elements escenotècnics del teatre i la sala Clavé. 

La Unió Santcugatenca va néixer l'1 de gener del 1900 quan Sant Cugat era un petit poble agrícola. Després de molt temps creant teixit cultural a la ciutat, l'any 2013 l'entitat va viure un dels moments més crítics de la seva història recent. L'any 2015 es va crear un consorci entre ajuntament i entitat per tal de gestionar el futur de l'entitat. Uns acords aprovats per unanimitat pel ple municipal.